Ce scrie în decretul semnat de Putin privind mobilizarea militară parțială

Ce scrie în decretul semnat de Putin privind mobilizarea militară parțială

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în Rusia, în contextul în care războiul din Ucraina a ajuns la aproape șapte luni.

Ce înseamnă, de fapt, mobilizarea parțială anunțată de Putin

Într-un discurs televizat adresat miercuri națiunii, Putin a declarat că apără teritoriile rusești și că Occidentul vrea să distrugă țara.

Președintele rus a ordonat miercuri prima mobilizare a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial și a avertizat că Moscova se va apăra cu puterea întregului său vast arsenal dacă se va confrunta cu o amenințare nucleară din partea Occidentului.

Avertismentul tranșant al liderului suprem al Rusiei, a cărei țară are mai multe focoase nucleare chiar și decât Statele Unite, marchează cea mai mare escaladare a războiului de la invazia Moscovei în Ucraina din 24 februarie și a fost însoțit de decizia de a chema 300.000 de rezerviști suplimentari.

„Dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, vom folosi fără îndoială toate mijloacele disponibile pentru a proteja Rusia și poporul nostru – aceasta nu este o cacealma”, a declarat Putin într-un discurs televizat către națiune.

„În politica sa agresivă împotriva Rusiei, Occidentul a depășit orice limită”, a spus Putin.

„Cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că vântul se poate schimba în direcția lor”.

Textul decretului

„În conformitate cu legile federale nr. 61-FZ privind apărarea, din 31 mai 1996, și nr. 31-FZ privind pregătirile de mobilizare și mobilizarea în Federația Rusă, din 26 februarie 1997, și cu Legea federală nr. 53-FZ privind datoria militară și serviciul militar, din 28 martie 1998, președintele a declarat mobilizarea parțială în Federația Rusă începând cu 21 septembrie 2022.

Ordinul executiv prevede chemarea cetățenilor Federației Ruse pentru a servi în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse ca parte a efortului de mobilizare.

Cetățenii Federației Ruse chemați la serviciul militar în cadrul mobilizării vor beneficia de statutul de personal militar care servește în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse în baza unui contract.

Ordinul executiv stabilește alocațiile bănești pentru cetățenii Federației Ruse chemați la serviciul militar în cadrul mobilizării, precum și durata contractelor de serviciu militar semnate de personalul militar, motivele de eliberare din funcție a personalului militar care servește sub contract, precum și a cetățenilor chemați la serviciul militar în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse ca parte a mobilizării.

Instrucțiuni corespunzătoare au fost transmise guvernului Federației Ruse și înalților funcționari guvernamentali din entitățile constitutive ale Federației Ruse.

În conformitate cu ordinul executiv, cetățenii Federației Ruse angajați de companiile din domeniul apărării vor beneficia de o scutire de la proiectul de mobilizare pe perioada în care sunt angajați de aceste organizații. Guvernul Federației Ruse va defini categoriile de cetățeni ai Federației Ruse care au dreptul la scutiri de proiect și modul în care se vor acorda aceste scutiri”, se arată pe site-ul eu.kremlin.ru.