Apare o nouă pensie, anunțul uriaș pentru milioane de români se aplică chiar de acum
Apare un nou tip de pensie. Comisia Europeană (CE) a anunțat că se aplică un regulament ce vizează introducerea unui sistem paneuropean de pensii personale. Orice cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene (UE) poate participa.
Acest nou sistem de pensii vine în completarea sistemelor de pensii publice și ocupaționale din fiecare țară UE. Mai exact, CE a anunțat că a intrat în vigoare Regulamentul UE 1.238/2019 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP), care se aplică direct în toate țările comunitare, deci și în țara noastră, conform Avocatnet.ro.
“Se dă astfel undă verde unui sistem voluntar și disponibil în întreaga UE, prin intermediul căruia cetățenii vor putea să economisească pentru pensie. Acesta va putea fi oferit de o gamă largă de întreprinderi financiare din întreaga UE”, conform CE.
În ce constă noua pensie
Așadar, PEPP va fi disponibil în completarea sistemelor de pensii publice și ocupaționale, alături de sistemele de pensii private existente la nivel național. PEPP este un produs de pensie individuală, care nu ține de exercitarea unei profesii, la care un participant încheie un contract în mod voluntar în vederea pensionării. PEPP ar trebui să asigure acumularea de capital pe termen lung, iar retragerea anticipată a capitalului trebuie limitată și poate fi penalizată.
Mai exact, cei care economisesc pentru pensie vor avea mai multe posibilități de alegere și vor beneficia atât de avantajele unei concurențe sporite, cât și de o transparență și o flexibilitate mai mari în ceea ce privește opțiunile privind pensia. PEPP creează o piață europeană a pensiilor personale, ceea ce dă posibilitatea apariției mai multor produse de pensii personale la nivel transfrontalier. Totodată, sistemul oferă cetățenilor UE o alternativă competitivă în cazul economisirii pentru pensie.
De asemenea, dacă obții pensie din străinătate, iată la ce trebuie să fii atent. Conform Avocatnet.ro, contribuabilii români sau străinii care au dobândit rezidență fiscală în România trebuie să știe că ar putea să datoreze pentru acestea impozit în România. Acest lucru se face prin declarația unică, dacă veniturile pe 2021 depășesc pragul de la care se impozitează și pensiile din România. Mai exact, pensiile peste 2.000 de lei sunt impozitate cu 10%.