Anunțul zilei de la Banca Transilvania, se întâmplă cu banii clienților: s-a dus gloria de altă dată

de: Alexandru Puiu
14 11. 2022

Grupul Banca Transilvania este activ într-o serie stufoasă de domenii și continuă să reprezinte banca cu cele mai mari active din România și cel mai mare număr de clienți. Asta nu înseamnă însă că modelul de business este la fel de profitabil ca în urmă cu anii trecuți.

Banca Transilvania și-a publicat cele mai recente rezultate financiare și situația este departe de gloria anilor trecuți. Un profit net de 1,68 de miliarde de lei pentru primele 9 luni din 2022 reprezintă un motiv important de mândrie pentru grupul bancar. Dacă ai însă în vedere că vorbim de o creștere de doar 9 milioane de lei față de aceeași perioadă a anului trecut, este clar că practicile gigantului nu mai sunt la fel de productive în a atrage clienți și a face bani atât pentru bancă, cât și pentru acei clienți. În aceeași perioadă, activele grupului au crescut cu 6,6%.

Banca Transilvania, în cifre exacte

Banca Transilvania a înregistrat o creștere a veniturilor nete din dobânzi cu aproape 39%, până la 3,15 miliarde de lei, în timp ce veniturile din comisioane au avansat cu aproape 22%, până la 852 milioane de lei. Vizavi de venitul net din tranzacționare, acesta a crescut cu nu mai puțin de 43% până la 553 de milioane de lei, potrivit datelor financiare publicate la Bursă.

Creșterea aproape inexistentă a profitului, detaliată mai sus, este cu atât mai suspectă cu cât veniturile operaționale ale grupului au crescut cu 22% până la 4,43 miliarde de lei. Dacă ne uităm doar la bancă, veniturile acesteia au crescut cu 19%, până la 3,8 miliarde de lei, în contextul creșterii volumelor operaționale.

Explicația pentru aceste discrepanțe vine din cheltuielile operaționale. Acestea au crescut accelerat, cu aproape 48% și au ajuns la 2,49 miliarde de lei la nivelul întregului grup. Doar cheltuielile cu personalul au crescut cu aproximativ 25% până la 1,21 miliarde de lei. Chiar și așa, eficiența operațională a băncii este la nivelul de 52%, un procent cât se poate de îmbucurător. Vizavi de valoarea creditelor acordate, acestea au crescut până la 63,2 miliarde de lei, defalcate pe persoane juridice – 27,2 miliarde de lei (+32%) și persoane fizice – 27,6 miliarde de lei (+7,4%). Banca Transilvania are 3,8 milioane de clienți, în creștere cu 4,7%.

”Am crescut susținut și am finanțat companiile și oamenii, în ciuda faptului că piața financiară este mai plină de incertitudini ca oricând și costurile de finanțare și cerințele de capital sunt factori suplimentari care induc incertitudine în economie”, spune directorul general Omer Tetik.