Anunțul de coșmar făcut de BNR pentru toți românii. Se întâmplă de la 1 octombrie cu toate ratele la bancă

de: Cojocaru Cristian
01 10. 2022

Anunțul făcut de către BNR determină un „cutremur financiar” în România, noile măsuri intrând în vigoare din data de 1 octombrie. Află cum ai de suferit în ceea ce privește ratele bancare.

În ziua de vineri, 30 septembrie, BNR a venit cu un nou anunț cu privire la valoarea IRCC trimestrial, fiind modalitatea prin care noile credite în lei sunt calculate la nivelul țării. Valorile arată că a ajuns la 4,06%, ceea ce reprezintă o creștere de 2,65 puncte procentuale anual.

Aceste valori reprezintă un recor al IRCC care a intrat în vigoare începând cu luna mai 2019. La acea vreme, valoarea indicelui era de 2,36%, scăzând până la cea mai mică valoare, 1,08% în luna noiembrie a anului trecut. Creșterea a survenit în primul trimestru al anului 2022, ajungând la 2,65% potrivit calculelor BNR.

Anunțul făcut ieri de către BNR arată ca un coșmar pentru românii datori la bănci, având în vedere noua valoare a IRCC trimestrial care este utilizată la calculul ratelor în următoarele trei luni. Acest indice este zilnic și trimestrial, cel din urmă fiin utilizat la creditele accesate după mai 2019, când înlocuia ROBOR.

Anunțul BNR care îngrijorează românii

IRCC este calculat zilnic de către BNR și reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară. IRCC zilnic a înregistrat la rândul său creșteri în ultimele luni, în același timp cu ROBOR, astfel că în cel de-al doilea trimestru, acesta a ajuns la valoarea maximă de 5,16%.

IRCC care este utilizat la credite, cel trimestrial, se calculează conform mediei aritmetice a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestru anterior și este aplicat de către fiecare instituție de credit pentru următorul trimestru.

La nivel național, aproximativ  450.000 de români au credite cu indicele IRCC. De asemenea, BNR a publicat ieri și indicele ROBOR din ultimele trei luni, fiind utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, care a ajuns la valoarea de 7,93%.

În ceea ce privește indicele ROBOR la șase luni care este folosit pentru calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, valoarea sa a ajuns la 8,10%. Pe de altă parte, indicele ROBOR la 12 luni care reprezintă rata dobâzii plătită la creditele în lei a ajuns la valoarea de 8,23%.