Anul universitar începe cu chirii mai mari ca niciodată: cât plătești în Brașov, Cluj, Iași, Sibiu sau București

de: Alexandru Puiu
29 08. 2022

Cu câteva săptămâni rămase până la începerea noului an universitar, foarte mulți studenți își caută o locuință accesibilă aproape de facultate. În mod previzibil, din cauza bulei imobiliare din România, cele mai multe prețuri sunt semnificativ mai mari față de acum un an, în timp ce numărul anunțurilor disponibile pare să fie scăzute.

Studenții români se înghesuie deja să pună mâna pe o locuință pentru anul următor. Din acest motiv, anunțurile de închirieri apartamente se epuizează cu 25% mai rapid, comparativ cu 2021 și, în medie, cu cu 6% mai puțin față de anul trecut. Aceste particularități enunțate nu fac decât să amplifice fenomenul de bulă și să ”justifice” prețuri semnificativ mai mari la orice tip de locuință, de la garsonieră la apartamente cu trei camere.

Cât costă o chirie în România, pentru studenți

Dacă te numeri printre cei care caută o chirie în România în perioada următoare, sunt șanse mari să plătești cu aproximativ 20% mai mult comparativ cu 2021 în Cluj Napoca și doar 4% mai mult în Iași. Dincolo de acest aspect, cele mai accesibile locuințe se găsesc în Sibiu și Timișoara, de la aproximativ 200 de euro pentru o garsonieră, până la 400 de euro pentru un apartament cu trei camere.

La polul opus, cu aproximativ 300 de euro iei o garsonieră în București sau Cluj – Napoca, în timp ce 550 de euro pare să fie în principal prețul de închiriere pentru trei camere în cele două centre universitare. Tot în Cluj, prețul este cu aproximativ 20% mai mare față de acum un an, dacă ne referim la închirierea unei garsoniere, în timp ce la 2-3 camere, fluctuațiile din 2021 în 2022 sunt de 13 – 15%. Pe locul al doilea la creșteri se află București și Brașov – 11%, urmate de Timișoara cu un plus de 10%. Din păcate, chiar și în Brașov, dacă te uiți după trei camere, riști să plătești chiar și cu 22% mai mult comparativ cu 2021, conform analizei realizate de Storia.ro.