Bula imobiliară din România a explodat, iar românii bogați se mută la Dubai: câți bani au băgat în apartamente

Bula imobiliară din România a explodat, iar românii bogați se mută la Dubai: câți bani au băgat în apartamente

În timp ce bula imobiliară din România a explodat, piaţa imobiliară din Dubai este în plină expansiune, înregistrând o creştere cu 61,7% a numărului de tranzacţii imobiliare în 2022 faţă de anul trecut.

Cel puțin așa arată datele dezvoltatorului imobiliar Sobha din Dubai, conform căruia românii au cumpărat apartamente de 75 milioane euro în primele şapte luni, de la acest dezvoltator.

”În contextul inflaţionist şi geopolitic actual, tot mai mulţi investitori îşi îndreaptă atenţia spre piaţa imobiliară din Dubai, unul dintre cele mai cosmopolite, dar şi cele mai sigure oraşe din lume. În luna iulie a anului curent, de exemplu, în Dubai s-au înregistrat nu doar cele mai multe tranzacţii imobiliare lunare, ci acestea au atins şi cea mai mare valoare din ultimii 13 ani (aproximativ 5,6 miliarde euro), comparativ cu aceeaşi perioadă a anilor trecuţi. Şi românii se află pe lista celor interesaţi de Dubai, Sobha, dezvoltator imobiliar din Dubai, raportând anul acesta vânzări de 75 de milioane de euro către cetăţenii români”, conform dezvoltatorului, citat de Mediafax.

Conform statisticilor oficiale, luna trecută s-au înregistrat 7.138 tranzacţii imobiliare în Dubai, în valoare totală de circa 5,6 miliarde euro (20,8 miliarde AED). În primele 7 luni ale anului în curs, preţurile apartamentelor din Dubai au crescut cu aproximativ 7%, potrivit unui studiu Betterhomes. Se estimează că preţurile vor continua să crească, mai ales pe proiectele off-plan cu livrare în 2025-2026.

Românii investesc în proprietăți în metropola futuristă sunt că au 0% taxe și impozite, randament peste medie pe proiectele off-plan, posibilitatea de plată în rate pe cinci ani și garantarea investiției de Guvern. Așadar, mult mai multe avantaje decât la noi în țară.

Bula imobiliară pare să fi explodat, în România: scad prețurile la apartamente în marile orașe

Totuși, se întrevede o speranță și la noi. După luni și luni de scumpiri succesive pentru locuințele din România, inevitabilul s-a produs. Vara a topit prețurile la apartamentele din cele mai importante orașe ale țării, București și Cluj. Bula imobiliară pare să fie explodat.

Trendul descendent pentru prețurile la locuințe a început în luna iunie a acestui an și s-a menținut și în iulie. Tendința este clară în piață, iar în doar o lună, prețul mediu la nivel național s-a dus în jos cu aproximativ 1,3%, până la aproximativ 1722 de euro pe metru pătrat util, față de 1745 de euro la finele lunii iunie, conform datelor agregate de imobiliare.ro.