Angajații români pot fi înlocuiți în orice moment cu roboți: câte dintre sarcinile lor pot fi automatizate, conform experților

de: Alexandru Puiu
05 05. 2022

Data viitoare când ți se pare că ești plătit prost, să ai în vedere pentru un moment care sunt șansele ca meseria ta să fie automatizată în următorii ani. Nu de alta, dar conform statisticilor, majoritatea românilor întreprind activități care pot fi automatizate, executate de roboți, calculatoare, inteligență artificială și nu numai.

Între 50 și 54% din timpul de lucru al românilor este alocat unor sarcini care ar putea fi în orice moment automatizate. Procentul scade în Ungaria la 49%, iar în Slovacia este destul de similar cu situația din țara noastră, 48 – 53%. Aceasta este concluzia unui raport publicat la mijlocul acestei săptămâni de Confederația Patronală Concordia.

Românii, automatizați în orice moment

Explicația pentru ponderea fabuloasă a sarcinilor de la muncă ce pot fi automatizate pleacă de la numărul foarte mare al românilor cu studii medii sau elementare. Nu mai puțin de „40% dintre românii cu studii superioare locuiesc în afara ţării. Între 50-70% dintre cei care pleacă din Ungaria sunt tineri cu studii superioare, între 20 şi 39 de ani, iar din Slovacia pleacă fiecare al 10-lea absolvent de facultate. Cum se schimbă percepţia despre unde şi cum lucrăm pentru companii şi angajaţii deopotrivă? Sunt suficienţi roboţii pentru a umple deficitul sau căutăm în Est pentru mai multă energie umană? Vârsta, sexul sau ţara în care te-ai născut vor mai conta în viitor ca şi criterii de angajare?”, se menţionează în raportul „Trends Shaping the Future of Work”, lansat de Confederaţia Patronală Concordia în cadrul proiectului WorkTransitionCEE, cofinanţat de Uniunea Europeană.

Ca o schimbare fascinantă a pieței muncii din ultimii ani, un trend care nu va face decât să se accelereze în următoarea perioadă, diferențierea dintre muncă și viața personală se va realiza din ce în ce mai greu. Același principiu se aplică și la diferența dintre muncă și procesul de învățare, respectiv statutul de angajat și cel de antreprenor. ”Ceea ce a aduce multe oportunităţi, dar şi multe provocări într-o construcţie socio-politică a căreia arhitectură încă reflectă tipare din perioada revoluţiei industriale”, insistă realizatorii raportului.