Angajări masive în România, fără concurs, într-un domeniu foarte râvnit: ce trebuie să faci

de: Mădălina Bahrim
08 03. 2022

Pe fondul crizei refugiaților, în contextul în care mii de persoane trec zilnic granița din Ucraina, pentru a se adăposti din calea tancurilor și rachetelor rusești, pe administrația publică din România a apărut o presiune uriașă.

Avem nevoie, mai mult ca oricând, de resursă umană, de oameni care să ajute la gestionarea acestui moment dificil. Din acest motiv, autoritățile dau startul angajărilor masive.

Angajări pe bandă rulantă, fără concurs

Nu vorbim despre orice fel de joburi, ci despre locuri de muncă în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Instituția a primit undă verde de la Guvern să acopere necesarul de personal în această criză umanitară, până la încetarea situației, dar nu mai mult de 3 ani, prin angajări fără concurs din rândul foștilor polițiști.

Românii interesați trebuie să știe că MAI va putea angaja personal fără concurs, pentru activități specifice domeniilor migrație și azil, situații de urgență și ordine și siguranță publică, pentru o durată determinată, ce nu poate depăși 90 de zile de la data încetării conflictului armat din Ucraina.

Aceasta nu e singura măsură adoptată de autorități pentru a stimula cât mai mulți oameni să se implice și să devină o forță activă pentru sprijinirea comunității ucrainene. Partidul Național Liberal propune ca angajații Senatului să aibă dreptul la cinci zile libere pe lună, daca se implică în astfel de activități de ajutorare în privința refugiaților ucraineni.

„Senatul României să vină în sprijinul autorităţilor, în această perioadă de criză umanitară, prin oferirea de zile libere angajaţilor care doresc să se implice în activităţile de voluntariat dedicate asistenţei şi preluării refugiaţilor.

Angajaţii Senatului care vor desfăşura activităţi de voluntariat vor putea beneficia de maxim 5 zile libere plătite pe lună, pe perioada crizei umanitare generate de atacurile militare din Ucraina. Zilele libere vor fi acordate în baza unui document doveditor al activităţii de voluntariat desfăşurate (va fi decis în urma consultărilor cu autorităţile locale)”, se arată în memorandumul intern semnat de vicepreşedintele Senatului, liberala Alina Gorghiu.