ANAF pune tunurile pe ultimul refugiu al românilor care au nevoie de bani pe timp de criză: ce au găsit la amanet
Pe lângă biserici și păcănele, fiecare stradă din România tinde din ce în ce mai mult să aibă și o casă de amanet. O manifestare a sărăciei crunte din țara noastră, aceste afaceri reprezintă ultimul refugiu pentru un număr record de români care trebuie să supraviețuiască, să-și plătească facturile. Fără să surprindă pe nimeni, multe dintre ele nu funcționează neapărat legal și, din acest motiv, ANAF a pus ochii pe ele.
Nu mai puțin de 86 de firme au fost verificate în ultima perioadă de inspectorii antifraudă din cadrul ANAF, acestea fiind specializate pe activitate de amanet și comerț cu pietre prețioase. Având în vedere că au fost identificate abateri de la legislația fiscală și contabilă, sancțiunile au fost foarte usturătoare. Dacă ne uităm doar la amenzi contravenționale, cuantumul lor total a fost de 825.500 lei.
Anunțul ANAF pentru toți românii care merg la amanet
Pe lângă amenzile de aproximativ 825.500 de lei, inspectorii ANAF au confiscat peste 3 kilograme de obiecte de aur cu o valoare de piață estimată la aproximativ 706.440 de lei, din cauza încălcării regimului metalelor prețioase și pietrelor prețioase.
„De altfel, doar de la o casă de amanet din Strehaia (jud. Mehedinți), inspectorii antifraudă au confiscat 1,58 kg de obiecte din aur cu o valoare estimată de 317.684 lei. Până în prezent, prin intermediul Serviciului Teritorial de Valorificare Bunuri din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice Gorj a fost valorificată cantitatea de 0.93029 kg aur”, menționează sursa citată.
Având în vedere traficul foarte mare pe la locațiile de amanet din România, inspectorii antifraudă au confirmat că aceste controale au reprezentant doar începutul efortului de a identifica nereguli și ilegalități în aceste afacerii din țara noastră. Mai mult decât atât, în următoarea perioadă, cei care obțin venituri din activități de comerț cu amănuntul, vor fi vizați de controale pentru a se verifica fiscalizarea veniturilor obținute din activități de comerț cu amănuntul, dar și respectarea obligației de conectare a caselor de marcat electronice la sistemul informatic al ANAF.