ANAF ”pune tunurile” pe jumătate de milion de români: de la venituri și cheltuieli, până la achiziții de mașini și case, toate în vizorul Fiscului

de: Alexandru Puiu
27 06. 2022

După mai multe anunțuri pe marginea subiectului, ANAF plănuiește să inițieze controalele la adresa persoanelor fizice din România, începând cu 1 iulie. Ținta constă în aproximativ 561.000 de mii de români.

Primul episod din noul val de controale din partea Fiscului începe cu 215 persoane. În cazul lor, șeful ANAF a explicat că au fost deja efectuate analizele fiscale și totul este clar. Datele sunt deja în baza de date a instituției. În particular, a atras atenția faptul că între venitul declarat și cel estimat de ANAF există o discrepanță de aproximativ 22 de milioane de lei sau peste 4 milioane de euro. Cea mai ”mică” discrepanță este de aproximativ 400.000 de euro. Una peste alta, se dorește investigarea românilor cu cheltuieli foarte generoase, achiziții de case și locuințe care nu pot fi justificate legal, cel puțin nu la prima vedere.

Cum a ajuns ANAF la persoanele fizice

”Va primi un aviz în care va fi înștiințat că va urma să fie verificată situația fiscală personală. Există de un termen de 60 de zile în care trebuie să depună o declarație de patrimoniu și de venit. Poate să mai ceară o amânare cu 30 de zile până va depune această declarație care este un formular tipizat. El seamănă foarte mult cu declarațiile de avere și de interese pe care le depun bugetarii. În general este foarte, foarte asemănătoare, cum, de asemenea, poate să pregătească alte înscrisuri și alte documente prin care să justifice sumele respective, de unde le-a obținut, ce este cu ele. Începe apoi verificarea propriu-zisă care este o activitate pe care noi o facem cumva colaborând foarte de aproape cu persoana respectivă. Este invitat la ANAF, i se dă posibilitatea controlul să aibă loc la sediul ANAF-ului sau la domiciliul lui, unde decide.

Poate să fie reprezentat de un avocat, un consultant, de oricine dorește. Sunt regulile generale care sunt aplicate, încep aceste verificări, vedem discutăm, încearcă să probeze, noi punem la dispoziție probele pe care le avem noi, clarificăm întreaga situație. În final, după ce ajungem sau nu ajungem la un numitor comun, se face acea diferență, se stabilește suma impozabilă, se calculează impozitul și accesoriile aferente pe diferența pe care noi considerăm că ar trebui să o plătească. Sper să fim o situație care să fie acceptată de persoană. Se emite actul administrativ fiscal, o decizie de impunere și ea poate să fie achitată sau persoana fizică respectivă are posibilitatea să o conteste. Dacă la contestații îi este respinsă, contestația va putea să meargă în instanță. Și atunci când merge în instanțe devine public inclusiv cine este persoana respectivă”, a declarat Lucian Heiuș, șeful ANAF.