Se schimbă regulile la ANAF, avertismentul pentru toți românii: ce se întâmplă cu amenzile fiscale

Se schimbă regulile la ANAF, avertismentul pentru toți românii: ce se întâmplă cu amenzile fiscale

Dacă un proiect de Ordonanță de Urgență va fi legiferat în România, modul în care se prescriu amenzile aplicate de ANAF se va schimba radical, de la șase luni la cinci ani.

În speranța că vor ajunge mai mulți bani la bugetul de stat din amenzile aplicate de Fisc, Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin inspectorii săi, va câștiga dreptul de a aplica amenzi contravenționale prevăzut de Codul de procedură fiscală chiar și după cinci ani de la săvârșirea faptei. Până acum, era imposibil, termenul fiind de doar șase luni. Această modificare a fost detaliată într-un proiect de OUG inițiat de Ministerul Finanțelor.

Ce se întâmplă cu amenzile care vin de la ANAF

Printr-o nouă Ordonanță, Ministerul Finanțelor speră să introducă o excepție de la regulile generate de prescripție care, la ora actuală, impun un termen de șase luni pentru aplicare unei amenzi. În teorie, ANAF obișnuia deja să aplice amenzi la câțiva ani de la săvârșirea unei contravenții fiscale, dar, în acest fel, practica va fi legitimată.

În teorie, proiectul de OUG pe care îl găsești la această adresă, are ca scop transpunerea în legislația națională a unei directive europene privind schimbul de informații fiscale pe teritoriul Uniunii Europene. Suplimentar, însă, a fost inclusă și o prevedere suplimentară referitoare la prescrierea amenzilor fiscale.

„Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 5 ani de la data săvârşirii faptei”, scrie în prevederea care se va introduce la articolul 339 din Cod.

Practic, autoritățile române își doresc ca oficialii ANAF să aibă dreptul de a aplica amenzi contravenționale prevăzute de codul de procedură fiscală chiar și după cinci ani de la săvârșirea faptei sancționate. La această oră, în conformitate cu OG 2/2001, termenul este de șase luni.

Citește și: