ANAF pune tunurile pe chiriașii români, este obligatoriu de la 1 ianuarie 2023: nu mai merge ca înainte în România
De la 1 ianuarie 2023, intră în vigoare un nou Ordin al ANAF care își face simțite efectele atât în rândul chiriașilor, cât și al proprietarilor care își oferă spațiile în chirie. Este vorba de schimbări importante și, în mod previzibil, eventuale sancțiuni.
În Monitorul Oficial a fost publicat un nou Ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală care va intra în practică de la 1 ianuarie 2023. Din acel moment, toate contractele de închiriere vor trebui înregistrate la ANAF, detaliu menționat și în Ordonanța creșterilor de taxe (OG 16/2022).
Contractele de închiriere, la ANAF, din 2023
Românii mai au mai puțin de o lună pentru a-și înregistra contractele de închiriere la ANAF. Dacă acestea nu există deloc, tot în acest timp, ar fi bine să fie realizat. În cazul celor care se află în derulare la acea dată, înregistrarea sau modificările ”survenite în timp” se vor efectua în maximum 90 de zile, deci până spre finalul lunii martie 2023.
Ca un detaliu foarte important, în cazul situației în care un imobil închiriat este deținut în comun de mai multe persoane, fiecare coproprietar are obligația să înregistreze contractul de închiriere la organul fiscal competent, documentele fiind acceptate, în egală măsură, atât fizic, cât și electronic, prin internet.
Tot din ianuarie 2023, chiriașii care nu stau în chirie în legalitate, pe bază de contract declarat autorităților, vor întâmpina probleme cu facturile la energie. Acestea s-ar putea dubla.
”Este un risc pe care considerăm că trebuie să-l asume statul care a dispus o astfel de alocare de beneficiu în funcţie de o declaraţie pe propria răspundere şi probabil în situaţii de genul ăsta se fac verificări pe un eşantion şi tot statul se îndreaptă de împotriva celui care a avut un folos necuvenit dacă datele nu au fost conforme”, a transmis Dana Daraban, reprezentant al Asociației Companiilor de Utilități din Energie, conform Hotnews.ro.