11 nov. 2022 | 16:27

Chirii exploziv de scumpe: începe calvarul pentru cine n-are o casă pe numele lui

ACTUALITATE
Chirii exploziv de scumpe: începe calvarul pentru cine n-are o casă pe numele lui

Viața se complică semnificativ, din perspectivă financiară, pentru românii care locuiesc în chirie.

Pe fondul inflației agresive, dar și a modificărilor fiscale ce urmează să intre în vigoare din 2023, piața chiriilor din România pare să se cutremure. Apar scumpiri importante, iar românii ce n-au o casă în proprietate personală și locuiesc în chirie, sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a putea trăi în continuare sub acel acoperiș care le aparține doar pentru o perioadă limitată și determinată de timp.

Ei bine, o analiză recent efectuată de Premier Estate Management și Imobiliare.ro arată care este tendința prețurilor pe piața chiriilor din țara noastră și ne indică, implicit, la ce ar trebui să se aștepte cei ce depind de închirierea unui imobil, în perioada următoare.

Trebuire precizat încă de la început faptul că analiza ia în calcul prețurile solicitate pentru apartamentele construite în perioada 2019-2022 în baza a 10.146 de anunțuri de închiriere listate în Imobiliare.ro.

„Prețurile de închiriere solicitate pentru apartamentele noi din București au continuat evoluția crescătoare și în al treilea trimestru al acestui an, față de perioada similară a anului trecut.

Creșterea înregistrată pentru segmentele low market, mass-market, mediu, mediu-ridicat, premium și lux se situează la 13% față de trimestrul al treilea al anului trecut și cu 7% față de trimestrul anterior al acestui an. Astfel, în acest trimestru, prețurile medii pe metru pătrat util variază între 7.5 euro pentru segmentul cel mai ieftin al locuințelor noi și 20 de euro pentru locuințele din segmentul de lux”, notează specialiștii.

Scumpirile care pun capac românilor fără case

Astfel, zonele cu cele mai ieftine chirii din București au înregistrat cea mai mare creștere din piață față de anul anterior, și anume 24%. Fenomenul este cauzat în principal de diminuarea accesibilității creditării pentru potențialii cumpărători ai aceste piețe. Chiria pentru acest segment are o valoare medie de 7,5 euro /metru pătrat (aproximativ 340 EUR pentru un apartament cu două camere cu o suprafață utilă de 45 mp). Zonele avute în vedere sunt Ghencea, Militari și Rahova.

„Nevoia de locuire nu dispare, doar modul în care relaționăm cu ea se transformă în funcție de contextul socio-economic în care ne aflăm.

După doi ani de restricții pandemice care au generat schimbări fundamentale pe piața muncii prin apetitul general pentru telemuncă, cât și prin organizarea online a anului universitar, fapt ce a scăzut apetitul pentru chirii, dar și valoarea acestora cu până la 20%, iată că acest segment revine în atenția noastră, înregistrând creșteri semnificative, recuperând toată scăderea înregistrată în 2020 și 2021, odată cu reîntoarcerea la birou și în sălile de curs, dar și sub impactul creșterii costului de achiziție.

Pe fondul acestei cereri ridicate, creșterea impozitelor pe locuințe, a taxelor pe veniturile generate de chirii și a costului vieții in general impactează deja valoarea chiriei lunare și sunt mici șanse ca lucrurile să se oprească aici” subliniază Daniel Crainic, Director de Marketing, Imobiliare.ro.

Ajungem acum și la segmentul de locuințe mediu, cu prețuri medii solicitate de 9.5 euro/mp util. În acest caz, asistăm la o creștere de 13% în trimestrul III al anului curent față de trimestrul III al anului trecut și de 6% față de lunile anterioare. Un apartament de două camere într-un imobil nou, cu o suprafață de 52 mp, se închiriază cu un preț mediu de 500 de euro. Conform analizei, se pare că zonele analizate pe acest segment includ Bucureștii Noi, Crângași, Dristor, Iancului, Mihai Bravu, Pantelimon și Vitan.