ANAF pune tunurile pe acești români: 550 de inspecții, inițiate deja

de: Alexandru Puiu
13 07. 2022

După mai multe luni de avertismente pe marginea controalelor de la ANAF la adresa persoanelor fizice din România, autoritățile au publicat un raport pe marginea inspecțiilor fiscale aflate în desfășurare.

Dacă te așteptai ca ANAF să ofere niște statistici clare pe marginea controalelor efectuate la persoanele fizice care nu fac o treabă foarte bună din a-și declara veniturile și a-și achita impozitele, te înșeli amarnic. Momentan, în vizorul Fiscului autohton se află tot marii contribuabili, giganți care fac o treabă foarte bună în a trage în jos economia națională.

Ce controale face ANAF în această perioadă

La momentul de față, structurile de inspecție fiscală din cadrul ANAF au inițiat nu mai puțin de 555 de acțiuni, mai ales sub forma unor controale inopinate la Marii Contribuabili. Dintre cei luați în vizor de Fisc, nu mai puțin de 128 reprezintă contribuabili care înregistrează pierderi fiscale recurente. Printre altele, inspectorii ANAF fac un efort de a verifica modalitatea de înregistrare a veniturilor în contabilitate și analizează cheltuielile înregistrate cu scopul diminuării profitului. Nu sunt omise nici verificările pe marginea rambursărilor de TVA, acolo unde este cazul.

„ANAF își canalizează resursele către zonele cu risc ridicat de încălcare a legii. Evaziunea fiscală nu va fi ignorată la niciun nivel, începând acolo unde riscurile sunt mai mari. În același timp, dorim să le demonstrăm companiilor corecte și responsabile fiscal, care plătesc taxele la timp, că ANAF este un partener de încredere. Este în beneficiul întregii societăți ca mediul de afaceri să își desfășoare activitatea fără sincope majore, astfel încât, în urma colectării, să fie asigurate venituri sigure la bugetul consolidat”, a declarat președintele ANAF, Lucian Heius.

Fiecare dintre analizele menționate mai sus au avut în spate analize de risc, iar pentru derularea acestora, conducerea ANAF a făcut un efort de suplimentare a numărului de inspectori de teren. În plus, a delegat competențe inspectorilor fiscali de la Direcțiile Generale Regionale ale Finanțelor Publice.