06 iul. 2022 | 10:18

ANAF, cu ochii pe veniturile românilor din criptomonede: cum să eviți amenzile

ACTUALITATE
ANAF, cu ochii pe veniturile românilor din criptomonede: cum să eviți amenzile

ANAF a intensificat controalele asupra veniturilor obținute de români din minarea sau tranzacționarea de criptomonede și NFT-uri în perioada 2016-2021.

Inspectorii au demarat această acțiune în contextul în care piața din România este în continuă creștere și înregistrează un număr de peste 423.000 de persoane care efectuează astfel de tranzacții.

Astfel, dacă investești în criptomonede sau NFT, trebuie să ai în vedere respectarea obligațiilor fiscale aferente tranzacțiilor efectuate pe piața criptomonedelor. Trebuie să ții o evidență încă de când ai realizat prima tranzacție, pentru a nu risca amenzi și penalități din partea autorităților în caz de nedeclarare sau declarare cu întârziere.

ANAF a identificat venituri de peste 131 milioane de euro în prima etapă a verificărilor, obținute de către 63 de cetățeni români

Așadar, persoanele fizice care au realizat venituri din criptomonede (inclusiv cele din tranzacționarea cu NFT-uri) trebuie să declare anual aceste câștiguri ca venituri din alte surse prin Declarația unică, care se depune până la data de 25 mai a anului următor pentru veniturile obținute în anul curent.

De asemenea, și operațiunile de tip „stake” sunt vizate: „Venitul pasiv generat în urma operațiunii de „staking” reprezintă un venit impozabil la momentul conversiei în FIAT. Deși acest venit este asimilat unei dobânzi, având în vedere metoda similară de recompensare a investitorului pentru blocarea unui număr de token-uri, trebuie încadrat tot în categoria veniturilor din alte surse, ținând cont de cadrul legal încă limitat”, explică Ioana Dragu, Tax Senior Consultant, Soter & Partners, citată de Economica.

Mai mult, persoanele fizice care creează NFT-uri vor realiza, pe lângă veniturile menționate mai sus, redevențe (drepturi de proprietate intelectuală). Redevențele vor fi generate atât la prima vânzare a NFT-ului (mai exact la listare), cât și la fiecare vânzare ulterioară, pe piețele secundare.

În concluzie, ANAF va verifica, de acum înainte, veniturile românilor obținute din tranzacționarea criptomonedelor. Inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală au inițiat controale pentru a verifica veniturile obținute în perioada 2016-2021 din tranzacționarea criptomonedelor.