Alimentul care s-a scumpit cel mai mult în toată Europa: toți îl avem în casă

de: Ozana Mazilu
22 09. 2022

Pâinea, legumele, carnea – mâncarea a devenit mai scumpă în Europa și nu numai. Prețurile la uleiurile și grăsimile de gătit au crescut foarte mult, dar alimentele de bază importante, cum ar fi alimentul de bază, pâinea, au devenit, de asemenea, semnificativ mai costisitoare.

Acest lucru se datorează în special invaziei ruse în Ucraina, care a perturbat în mod semnificativ piețele globale, deoarece Rusia și Ucraina au fost exportatoare majore de cereale, grâu, porumb, semințe oleaginoase (în special floarea soarelui) și îngrășăminte.

Pâinea, alimentul cel mai scump

Ca referință, în august 2022, prețul pâinii în Uniunea Europeană a fost în medie cu 18% mai mare decât în ​​august 2021. Aceasta este o creștere uriașă față de august 2021, când prețul pâinii a fost în medie cu 3% mai mare decât în ​​august 2020. De asemenea, datele lunare arată, de asemenea, o creștere semnificativă a inflației totale, deși nu la fel de mare (de la +3% la +10%).

Aceste informații provin din datele privind indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) publicat recent de Eurostat.

Unele țări au fost mult mai afectate decât altele. Cea mai mare rată medie de modificare a prețurilor la pâine a fost înregistrată în Ungaria (+66% în august 2022), urmată de Lituania (+33%), Estonia și Slovacia (ambele +32%).

Între timp, cea mai scăzută rată medie de modificare a prețurilor pâinii a fost înregistrată în Franța (+8% în august 2022), Țările de Jos și Luxemburg (ambele +10%).

Din toamnă, peste buzunarele românilor se va mai pune o presiune. Prețul pâinii urmează să crească chiar și cu 40%, avertizează specialiștii.

Paradoxal, deși se spune despre noi că suntem grânarul Europei, iar fostul ministru al Agriculturii dădea asigurări, săptămânile trecute, că noi producem mai multe cereale decât consumăm, vom ajunge să cumpărăm pâine „pe caiet”. Creșterea atât de agresivă a prețurilor, cu 40%, va fi greu de suportat pentru bugetele deja diminuate ale românilor, care suferă cheltuieli explozive în ultimele luni.