„Alimentele au devenit parte din arsenalul de teroare al Kremlinului”. Războiul dus de Rusia capătă noi dimensiuni

de: Anca Lupescu
08 06. 2022

Uniunea Europeană nu poate tolera folosirea de către Rusia a alimentelor ca armă, a declarat miercuri șeful Comisiei Europene.

Rusia se folosește de alimente ca armă împotriva Europei

Luând cuvântul în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg, Ursula von der Leyen a avertizat: „Ne confruntăm cu o coliziune a crizelor, care va amplifica insecuritatea alimentară și dificultățile legate de datorii în întreaga lume”.

Ea a explicat că originile acestor crize sunt parțial structurale și, de asemenea, legate de pandemia COVID-19, dar a subliniat că impactul este „agravat masiv și deliberat de acțiunile lui Putin”.

„Alimentele au devenit parte din arsenalul de teroare al Kremlinului, iar noi nu putem tolera acest lucru”, a subliniat von der Leyen.

Ea a calificat bombardarea de către Rusia a instalațiilor de depozitare a cerealelor și blocarea porturilor ucrainene drept „un asediu rece, insensibil și calculat de către Putin asupra unora dintre cele mai vulnerabile țări și persoane din lume”.

Ea a subliniat, de asemenea, că insecuritatea alimentară globală se datorează faptului că „Rusia înarmează în mod activ foametea” prin blocarea transportului a peste 20 de milioane de tone de cereale în Ucraina și nu din cauza sancțiunilor UE care „nu se ating de produsele alimentare”.

UE și partenerii nu vor restricționa propriile exporturi de alimente

Von der Leyen a afirmat importanța de a ajuta Ucraina să își exporte produsele agricole și a dat asigurări că UE și partenerii săi internaționali nu își vor restricționa propriile exporturi de alimente.

De asemenea, ea a precizat că blocul comunitar va sprijini vecinătatea sa sudică cu 225 de milioane de euro (240 de milioane de dolari) pentru a răspunde nevoilor de aprovizionare pe termen scurt.

Comisia Europeană a propus, de asemenea, să mobilizeze încă 600 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare pentru a stimula capacitatea de rezistență și de producție alimentară a Africii, a spus ea, făcând apel la legislatorii UE să aprobe propunerea.

De la începutul războiului, la 24 februarie, UE a alocat Ucrainei un ajutor militar în valoare de 2 miliarde de euro și a mobilizat peste 4 miliarde de euro sub formă de asistență macrofinanciară, ajutor umanitar și sprijin pentru țările UE care găzduiesc refugiați din Ucraina.

De asemenea, a impus șase seturi de sancțiuni care îi vizează, printre alții, pe președintele rus Vladimir Putin și pe ministrul de externe Serghei Lavrov, precum și interzicerea importurilor de petrol și cărbune, a exportului de bunuri de lux și excluderea băncilor ruse și belaruse de la utilizarea sistemului SWIFT.

De asemenea, se așteaptă ca blocul să aloce Ucrainei un alt credit de 9 miliarde de euro.