Alegerile din Franța: Care este poziția lui Marine Le Pen față de Rusia și Vladimir Putin?
La începutul lunii februarie, Marine Le Pen, candidata care concurează cu Emmanuel Macron la alegerile prezidențiale din Franța în 2022, oferea, în cadrul unui interviu, un răspuns cât se poate de clar la întrebarea: Se pregătesc rușii să invadeze Ucraina?, care stătea pe buzele tuturor încă din luna decembrie. Le Pen spunea: „Nu cred deloc că Rusia dorește să invadeze Ucraina“.
Care este poziția lui Marine Le Pen față de Putin și Rusia
Comentariile lui Marine Le Pen cu privire la ceea ce erau, la începutul lunii februarie, doar rumori despre un posibil război s-au dovedit a fi destul de nefericite, având în vedere că, doua săptămâni mai târziu, Vladimir Putin a trimis mii de soldați în Ucraina, într-o așa-numită „operațiune militară specială“, transmite euronews.com.
De atunci, bombardamentele rusești au spulberat orașe și localități ucrainene și au existat multiple rapoarte despre soldați ruși care au ucis, torturat și violat civili.
Contracandidata lui Emmanuel Macron în turul doi al alegerilor prezidențiale franceze de duminica viitoare a declarat recent că, pentru ea, acuzațiile criticilor potrivit cărora ar fi prea apropiată de Moscova echivalează cu un „proces deosebit de nedrept“, insistând că ea a „apărat întotdeauna doar interesele Franței“.
În ciuda acestor declarații, candidata de extremă-dreapta și-a exprimat într-o manieră deschisă admirația pentru liderul rus, Vladimir Putin, în trecut, apărând în mod constant politica externă a Moscovei.
În martie 2017, într-o mișcare fără precedent, președintele rus se întâlnea la Moscova cu un candidat la președinția Franței, în perioada premergătoare cursei pentru Elysée din acea primăvară. Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Marine Le Pen a reaprins temerile legate de sprijinul Rusiei pentru grupările de extremă dreapta din Europa.
Citește și: Marine Le Pen vrea referendum pentru introducerea pedepsei cu moartea în Franța
„Rusia nu merită să fie tratată cu prejudecăți“
Candidata de atunci a „Forului Național“ ceruse deja finanțarea partidului de la o bancă rusă (împrumutul este încă în curs de rambursare), reiterând intenția de a ridica rapid sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei în urma anexării Crimeei, în 2014.
Într-un interviu acordat BBC cu ceva vreme în urmă, Le Pen și-a legat cu fermitate culorile politice de catarg, citându-i ca surse de inspirație pe președintele american nou ales (Donald Trump, ianuarie 2017 – n.r.), dar și pe liderul rus.
„Marile linii politice pe care le susțin sunt marile linii pe care le susține domnul Trump, pe care le susține domnul Putin“, spunea ea.
Recent, Le Pen a acuzat ferm tensiunile cu Occidentul, invinuind SUA și NATO că înarmează țările de la granița cu Rusia.
„Ucraina face parte din sfera de influență a Rusiei, este un fapt“, a spus ea. „Dacă încercați să spuneți că Rusia reprezintă un pericol militar pentru țările europene, cred că vă înșelați în analiza dumneavoastră“, a continuat Le Pen.
„Franța ar trebui să părăsească comandamentul aliat al NATO“, a susținut ea. „NATO a fost creat tocmai pentru a lupta împotriva URSS. Astăzi nu mai există URSS“, a adăugat candidata la alegerile prezidențiale din Franța.
Rusia, a continuat Le Pen, nu „merită să fie tratată cu prejudecăți“, deoarece „nu a condus nicio campanie împotriva țărilor europene sau împotriva SUA“.