11 apr. 2022 | 09:21

Alegeri prezidențiale în Franța 2022. Emmanuel Macron și Marine Le Pen, candidații celui de-al doilea tur

ULTIMA ORĂ
Alegeri prezidențiale în Franța 2022. Emmanuel Macron și Marine Le Pen, candidații celui de-al doilea tur

Duminică, 10 aprilie, au loc alegeri prezidențiale în Franța. Cursa este destul de strânsă, având în vedere că vor participa nu mai puțin de 12 candidați. Președintele Emmanuel Macron se va confrunta din nou cu liderul de extremă-dreapta Marine Le Pen în turul doi. El va intra în turul al doilea ca favorit, după ce s-a descurcat ceva mai bine decât sugerau ultimele sondaje de opinie.

Francezii își aleg președintele

UPDATE 11 aprilie – Președintele Emmanuel Macron o va înfrunta pe Marine Le Pen, liderul extremei drepte franceze, în turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța, potrivit proiecțiilor cu 95% din voturi numărate.

Macron conduce cu aproximativ 27 la sută din voturi față de 24 la sută ale liderului de extremă dreapta, după ce aceasta a beneficiat de o creștere de ultimă oră care a reflectat dezamăgirea generalizată față de creșterea prețurilor, securitate și imigrație.

Partidele extreme de dreapta și de stânga au obținut aproximativ 51% din voturi, un semn clar al amplorii furiei și frustrării francezilor.

O Franță anti-NATO și mai pro-Rusia în cazul unei victorii finale a lui Le Pen ar provoca o îngrijorare profundă în capitalele aliate și ar putea fractura răspunsul transatlantic unit la invazia rusă din Ucraina.

Dar Macron va intra în turul al doilea ca ușor favorit, după ce s-a descurcat ceva mai bine decât sugerau ultimele sondaje de opinie. Unele îl arătau pe acesta conducând-o pe Le Pen cu doar două puncte.

Update ora 15.27. Prezența la vot este de 25% la prânz, în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța.

Alegătorii francezi votează în primul tur al alegerilor prezidențiale după o campanie umbrită de invadarea Ucrainei de către Rusia. Cifrele Ministerului de Interne au estimat prezența la vot la 25,48%, duminică la prânz, în scădere cu trei puncte față de primul tur din 2017.

Votarea a început la 08:00 în Franța continentală și se termină în marile orașe Paris, Lyon și Marsilia, la ora locală 20:00.

„Campania se desfășoară de două luni și nu au existat prea multe dezbateri”, s-a plâns Ourdia, proprietarul unei cafenele din nord-vestul Parisului. „Încă nu știu pe cine să votez”, a mai spus acesta, potrivit BBC.

Franța își alege președintele. Este o țară cu o populație de peste 67 de milioane de locuitori, a șaptea cea mai mare economie a lumii, cea mai vizitată națiune din lume și unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, dar și o putere nucleară. Francezii vor decide dacă Macron mai merită o șansă sau va fi înlocuit de Marine Le Pen.

Emmanuel Macron vs Marine Le Pen

Președintele în exercițiu Emmanuel Macron este blamat de opozanți că și-a folosit statutul de lider pe timp de război (Ucraina) și de diplomat-șef al Europei pentru a evita să-și înfrunte direct adversarii și să participe la o dezbatere cu ei. Însă, cursa s-a deschis recent cu Marine Le Pen, liderul dreptei radicale reușind să evite subiectul invaziei, având în vedere declarațiile sale anti-UE, anti-NATO și pro-Rusia din trecut.

Macron promite că va continua să scadă impozitele, să ridice vârsta de pensionare la 65 de ani și că Franța va crea locuri de muncă după decenii de șomaj în masă. Însă, politicianul a intrat târziu în cursă, concentrându-se, în schimb, pe discuțiile cu Vladimir Putin. De cealaltă parte, Le Pen s-a axat pe criza costului vieții, în timp ce programul ei anti-imigrație ar interzice baticul musulman în toate locurile publice.

Viitorul lider de la Palatul Élysée va avea o misiune dificilă

Următorul președinte al Franței va avea o misiune dificilă. Va trebui să-și ajute țara să facă față celor două mari probleme cu care Europa se confruntă în prezent: războiul Rusia-Ucraina, care a strămutat milioane de refugiați la porțile UE, și redresarea economică post-pandemie, marcată de scumpiri generalizate.

Deși forțele de dreapta au câștigat majoritatea războaielor culturale ale Franței în ultimii ani, sondajele de opinie arată că cei mai mulți francezi sunt preocupați acum de creșterea costului de trai.

Problemele cu care se confruntă Franța

De asemenea, viitorul lider de la Palatul Élysée va trebui să jongleze cu probleme precum tranziția la energie verde a țării, sustenabilitatea modelului de beneficii și asistență socială sau temerile legate imigrație și locul islamului în Franța.

Potrivit The Guardian, sondajele de opinie arată că prezența la vot pentru alegerile prezidențiale din Franța în 2022 ar putea fi cea mai mică din ultimele decenii. 80% dintre cei chestionați au descris campania drept „de proastă calitate”, mulți plângându-se de lipsa de idei sau de viziune.