Ajutoarele de la stat, care-ti pot micșora factura, dar despre care puțini români știu: află-ți drepturile

de: Mădălina Bahrim
12 08. 2022

De când a izbucnit criza energetică, statul român a deblocat o serie de măsuri de sprijin dedicate consumatorilor, atât celor casnici, cât și celor industriali.

Există mai multe forme prin care statul ne ajută, în ultimele luni, să suportăm costul facturilor la energie, ale căror prețuri au crescut semnificativ.

Doar că puțini români știu că legislația prevede o serie de ajutoare ce se acordă în permanență, pe tot parcursul anului și nu doar în criza energetică actuală.

Legislația noastră prevede că acele persoane considerate a fi consumatori vulnerabili, beneficiază în permanență de sprijin pentru a acoperi costurile cu energia consumată în gospodărie. E important să știm care ne sunt drepturile, pentru a ni le revendica și a mai diminua din povara prețurilor explozive care apasă din ce în ce mai greu pe umerii noștri, mai ales în cazul celor cu venituri modeste.

Prin urmare, trebuie să știi că „suplimentul pentru energie reprezintă un sprijin financiar destinat consumatorilor vulnerabili și are ca scop acoperirea integrală sau, după caz, a unei părți din cheltuielile cu iluminatul locuinței, susținerea facilităților de gătit și asigurarea apei calde în locuință, asigurarea continuității în alimentare a echipamentelor electrice de care depinde viața persoanelor, din motive de sănătate, și utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie”, explică avocatnet.ro, care ne amintește că sprijinul se acordă lunar, pe tot parcursul anului. Trebuie reținut, totuși, faptul că vorbim despre valori diferite, în funcție de energia utilizată.

Prin urmare, iată forma sub care acest ajutor vine de la stat, pentru fiecare tip de energie: 30 de lei pentru consumul de energie electrică, 20 de lei pentru consumul de combustibili solizi şi petrolieri și 10 de lei pentru consumul de gaze naturale şi energie termică.

Care sunt condițiile pentru a primi acest ajutor de la stat

Există, desigur, condiții impuse de lege care se referă la veniturile câștigate în cadrul familiei sau, după caz, de persoana care solicită aceste ajutoare.

Prin urmare, trebuie să se țină cont că se acordă ajutoare pentru un venit mediu net lunar de cel mult 1.386 de lei/ persoană, în cazul familiei. Pentru persoana singură și vulnerabilă, e prevăzut un venit de 2.053 de lei.