Adio, gaz rusesc: țările care au interzis importul. „Dacă noi putem, o poate face și restul Europei!”
În timp ce Vladimir Putin a solicitat ca plata pentru transporturile de gaz din Rusia să se facă în ruble începând din luna aprilie, mai multe state din Europa au interzis importul de gaz rusesc. Reprezentanții acestor țări au transmis un mesaj de încurajare către alte state europene, pentru a elimina treptat dependența continentului față de resursele din Rusia, într-un act de condamnare a invaziei din Ucraina.
Țările care au interzis importul de gaz rusesc
Tot mai multe state europene renunță la resursele de gaze din Rusia. Țările care au interzis recent importul de gaz rusesc consideră că și alte state ar trebui să le urmeze exemplul, în încercarea de a scădea influența lui Putin în Europa prin intermediul dependenței de resurse. Țările baltice au stabilit să întrerupă importurile de gaze naturale din Rusia, care au încetat să mai fie furnizate în Letonia, Estonia și Lituania de la 1 aprilie, potrivit şefului companiei letone de stocare Conexus Baltic Grid.
„Cu ani în urmă, ţara mea a luat decizii care ne permit în prezent să rupem cu uşurinţă legăturile energetice cu agresorul. Dacă noi putem face asta, o poate face şi restul Europei!”, a explicat, în cadrul unei intervenții la postul leton de radio, Uldis Bariss, CEO al Conexus Baltic Grid.
Președintele lituanian, Gitanas Nauseda, a îndemnat și restul membrilor Uniunii Europene să urmeze exemplul ţărilor baltice: „Din această lună, nu mai există gaz rusesc în Lituania”, a declarat el, într-o postare pe Twitter. Și Statele Unite ale Americii au interzis importul de petrol și gaze naturale rusești, după declanșarea Războiului din Ucraina, însă nu și UE, care se aproviziona în urmă cu un an în proporție de 40% din statul condus de Putin.
Rusia obligă țările „neprietenoase” să plătească gazul în ruble
Joi, liderul de la Moscova a transmis că este obligatoriu ca statele care beneficiază de importuri de gaz rusesc să plătească transporturile în ruble, din conturi deschise la bănci din Rusia. Vladimir Putin a anunțat semnarea unui decret prin care țările „neprietenoase” vor fi nevoite să apeleze la această modalitate pentru achiziționarea resurselor rusești.
„Astăzi am semnat un decret care stabilește regulile de comercializare a gazelor naturale rusești cu așa-zise state neprietenoase. Oferim contractorilor din astfel de țări ‘neprietenoase’ o schemă clară și transparentă: pentru a achiziționa gaz natural rusesc, trebuie să deschidă conturi în ruble în băncile rusești. Din aceste conturi se vor face plăți pentru gaz furnizat, începând de mâine, 1 aprilie”, a afirmat Putin.
Deocamdată, tot mai multe țări au anunțat că opresc importurile de gaze și petrol din Rusia, pe fondul conflictului din Ucraina, membrii UE încercând să descopere alte modalități pentru a elimina dependența de statul condus de Putin. Dintre toate, Germania este cea care se bazează într-o proporție ridicată pe resursele din Rusia. În plus, după anunțul liderului de la Kremlin privind plata în ruble, Berlinul a anunțat că refuză o astfel de tranzacție.