Acordul nuclear cu Iranul: SUA respinge ultima mișcare a Teheranului ca fiind „neconstituțională

de: Anca Lupescu
02 09. 2022

Speranțele unei încheieri rapide a negocierilor privind un nou acord nuclear cu Iranul s-au diminuat după ce SUA au respins rapid ultima propunere iraniană, considerând-o „neconstituțională”.

Probleme cu acordul nuclear între SUA și Iran

Reacția rapidă a Washingtonului la textul iranian, care a fost transmis vineri cu puțin timp înainte de ora 3.00, ora Teheranului, a contrazis direct afirmațiile Teheranului potrivit cărora propunerile sale prezentau „o abordare constructivă”, menită să „finalizeze negocierile”.

La doar câteva minute după ce propunerile iraniene au fost primite de UE și transmise la Washington, administrația Biden a dat un aviz provizoriu, dar abrupt, negativ.

„Putem confirma că am primit răspunsul Iranului prin intermediul UE”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

„Îl studiem și vom răspunde prin intermediul UE, dar, din păcate, nu este constructiv”.

Un oficial american n a fost citat de Politico, care a declarat: „Pe baza răspunsului lor, se pare că ne mișcăm înapoi”.

Nu este clar ce conținea textul iranian care a reprezentat ultima rundă dintr-un schimb de replici cu Washingtonul, menit să modifice un proiect de acord prezentat de UE la 8 august. Iranul a dat primul său răspuns la proiect la 15 august, care a fost urmat de un răspuns din partea SUA. Cel mai recent document iranian a fost, la rândul său, un răspuns la textul american.

Oficialii din ambele părți au fost optimiste cu prudență în ceea ce privește posibilitatea de a converge către un acord final care să reînvie acordul nuclear din 2015, în care Iranul a acceptat limite stricte privind activitățile sale nucleare în schimbul reducerii sancțiunilor. Acest acord a fost grav erodat de când Donald Trump a retras participarea SUA în 2018 și a reintrodus sancțiunile.

Iranul a făcut concesii, însă nu sunt suficiente

Săptămâna trecută, John Kirby, purtătorul de cuvânt al securității naționale a SUA, salutase ceea ce el a numit concesii iraniene, iar miercuri, săptămâna aceasta, a declarat că Casa Albă a rămas „încrezătoare” că va exista un acord.

La începutul zilei de vineri, la Teheran, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, declarase că ultimul text al Iranului prezintă „o abordare constructivă cu scopul de a finaliza negocierile”.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a dat, de asemenea, o notă optimistă miercuri, într-un discurs adresat diplomaților francezi la Paris, spunând că speră că un nou acord ar putea fi convenit „în următoarele zile”.

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat că Iranul are în continuare nevoie de garanții mai puternice că ridicarea sancțiunilor americane va avea un impact practic și că acestea nu vor putea fi reimpuse cu ușurință de viitoarele administrații americane.

„În ceea ce privește garanțiile, avem nevoie de un text mai puternic”, a declarat ministrul la Moscova, în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Joe Biden a declarat că poate garanta respectarea acordului de către SUA în timpul președinției sale, dar nu și de către viitoarele administrații – oferind de fapt Iranului doar o garanție de doi ani de reducere a sancțiunilor.