A venit toamna, s-a „umblat” deja la facturile noastre. Legea care dictează direct cât vei plăti pe energie și gaz

de: Mădălina Bahrim
02 09. 2022

Executivul de la București a dat joi undă verde OUG 27/2022 care prevede prelungirea schemelor de sprijin pentru plata facturilor populației și firmelor din țară.

România pășește în toamnă cum nu se putea mai bine, din perspectivă energetică. Deși prețurile sunt în continuare piperate și persistă tensiunile pe plan internațional, românii și companiile au parte de o doză de predictibilitate și, totodată, de liniște. Cel puțin știm că destul de mult timp de acum încolo nu vom fi lăsați de izbeliște, fără niciun sprijin pentru plata facturilor la energia electrică și gazul natural.

Guvernul a decis, astfel, să prelungească schema de sprijin, prin Ordonanţa de modificare şi completare a OUG 27/2022, până la data de 31 august 2023.

Ministrul Energiei ne-a oferit și câteva exemple despre modalitatea în care va continua sprijinul oferit de stat în poate cea mai agresivă criză energetică din ultimele decenii. Un aspect deosebit de important este acela că a scăzut cu 15% pragul până la care se acordă sprijinul. Concret, acum e vorba despre 255 kWh/lunar, de la 300 kWh, valoarea anterioară.

Pune mâna și economisește energie, s-a schimbat legea

Oficialul mai spune că se încearcă stimularea economisirii din partea consumatorilor.

„În această seară am aprobat modificările la Ordonanţa 27. Practic, se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanţei 27. De la 1 septembrie anul acesta, practic de astăzi, până în data de 31 august a anului viitor. Schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023.

Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi, între 0 – 100 KWh consum, preţul este de 68 de bani/kW – practic, acest tarif pentru populaţia care consumă foarte puţin kilowaţi. Între 0 – 300 kilowaţi, aici este o uşoară schimbare. În interiorul aceluiaşi plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie.

Preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon; diferenţa între 255 şi 300 – la preţul din contract”, a explicat ministrul Energiei, Virgil Popescu.