Criza energetică ocolește România: presa internațională ne laudă țara, suntem privilegiați

Criza energetică ocolește România: presa internațională ne laudă țara, suntem privilegiați

Pe măsură ce timpul trece și ne îndreptăm cu pași repezi spre sezonul rece, apar tot mai multe temeri legate de aprovizionarea cu gaz pe continent. Doar că România pare a fi una dintre țările privilegiate în această criză de proporții internaționale.

Prestigioasa Agenție de rating Fitch vorbește în termeni laudativi despre noi, menționând faptul că Europa se confruntă cu creșteri semnificative de preț pe piața gazelor. În tot acest context negativ, România e mai puțin.

Noi producem, nu suntem ca alții

Se pare că trebuie să-i mulțumim naturii pentru bogățiile pe care ni le-a oferit în subsoluri. România e salvată în fața crizei energetice internaționale de faptul că e o țară ce produce gaz. Din nefericire, alte state nu sunt la fel de norocoase, fiind puternic dependente de importurile energetice de la Moscova.

“Prețurile gazelor naturale în Europa au crescut vertiginos (de aproape 15 ori în ultimele 12 luni), o tendință care nu are comparație în ultimele decenii. Acest lucru reprezintă un șoc negativ major pentru regiune în ceea ce privește schimburile comerciale, doar România fiind mai puțin afectată, deoarece este un mare producător intern de gaze.

O întrerupere totală a aprovizionării cu gaze ar intensifica riscurile pentru creștere și ar slăbi finanțele publice și externe ale regiunii”, conform specialiștilor Fitch.

Conform agenției se pare că regiunea are drept principală provocare aprovizionarea stabilă și la prețuri rezonabile cu gaz, pe termen mediu.

“Principala provocare pentru regiune este asigurarea unor aprovizionări stabile și mai puțin costisitoare pe termen mediu. În ultimele luni, țările ECE au încheiat acorduri de aprovizionare pentru livrări de GNL pe termen scurt din SUA, Norvegia și Qatar și și-au exprimat interesul pentru acorduri pe termen mai lung cu țări precum Azerbaidjan. În cazul Slovaciei, Cehiei și Ungariei, există încă o incertitudine semnificativă în ceea ce privește alternativele pe termen lung, inclusiv costurile potențiale ale infrastructurii suplimentare și sursele de finanțare”, mai arată agenția Fitch.