A început școala. Recomandări făcute de Ministerul Sănătății pentru profesori și elevi, ce să facă zilnic
În prima zi de școală, Ministerul Sănătăţii a transmis o serie de recomandări pentru igiena în unităţile de învăţământ, în contextul pandemiei de coronavirus şi al apropierii sezonului gripal. Potrivit MS, elevii și profesorii sunt sfătuiți să poarte mască de protecție în spațiile închise aglomerate, iar cadrele didactice să facă, la prima oră de curs, zilnic, o inspecţie vizuală a copiilor prezenţi în clasă, cu scopul identificării unui eventual bolnav.
Anul școlar 2022-2023 a început. Sfaturi oferite de MS
Ministerul Sănătății spune că virozele respiratorii sunt frecvente în sezonul rece, pot afecta colectivităţile în care elevii desfăşoară activităţi de învăţământ, infecţia cu Sars-Cov-2 şi gripa făcând parte din categoria acestor boli care pot produce complicaţii, mai ales la persoanele cu anumite comorbidităţi – boli cardiovasculare, boli pulmonare, diabet etc.
Printre sfaturile oferite de medici se află spălarea frecventă a mâinilor şi dezinfecţia lor înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut şi la nevoie, folosirea şerveţelului de unică folosinţă sau cotul în caz de tuse sau strănut şi aruncarea şerveţelului la gunoi imediat după utilizare.
Recomandări cheie pentru dascăli și elevi
Alte recomandări făcute de MS se referă la aerisirea frecventă a unităților de învățământ, păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puţin 10 minute după fiecare oră de curs, la curăţenia şi dezinfecţia suprafeţelor şi obiectelor din clase înaintea începerii cursurilor, precum şi la evitarea schimburilor de obiecte personale.
Pentru stoparea transmiterii virusurilor respiratorii, elevii și dascălii să poarte mască sanitară în spaţiile închise aglomerate, slab ventilate, și să respecte distanţarea fizică de 1,5 metri în timpul cursurilor, dacă este posibil. De asemenea, personalul didactic şi nedidactic cu simptome respiratorii trebuie să evite intrarea în colectivitate.
Ce să facă profesorii în fiecare zi
Totodată, profesorilor le este recomandat să realizeze zilnic, la prima oră de curs, o inspecţie vizuală a elevilor prezenţi în clasă, pentru a putea identifica posibilii bolnavi cu semne de febră/boală infecto-contagioasă (faţă congestionată, tuse etc). Dacă un copil prezintă astfel de simptome, ar fi bine izolarea lui faţă de restul clasei şi informarea părinţilor în vederea îndrumării către un medic şi asigurarea tratamentului specific, explică Ministerul Sănătăţii.
Măsuri de protecție anti-COVID
În cazul unui test pozitiv SARS-CoV-2 sau gripă, conducerea școlii trebuie anunțată de către dascăli sau părinți. Oficialii din Guvern mai recomandă, în scop preventiv, vaccinarea împotriva COVID şi a gripei sezoniere a elevilor eligibili şi a personalului din unităţile de învăţământ, derularea de acţiuni de educare-informare a copiilor despre regulile ce trebuie respectate.
Alte măsuri pentru anul școlar 2022-2023 sunt: afişarea în clase/locuri vizibile a panourilor cu materiale informative privind modalităţile de prevenire a îmbolnăvirilor respiratorii; materiale speciale pentru igiena mâinilor (săpun lichid, substanţe dezinfectante şi prosoape de hârtie) și dezinfecţia sălilor de clasă.