Se schimbă legea în Sănătate: chiar dacă nu muncești, vei avea aceleași drepturi ca un român ce contribuie la buget

Se schimbă legea în Sănătate: chiar dacă nu muncești, vei avea aceleași drepturi ca un român ce contribuie la buget

Apare o propunere de modificare legislativă deosebit de interesantă, în domeniul Sănătății, ce vine în sprijinul românilor neasigurați în sistem.

Este vorba despre faptul că și persoanele neasigurate în sistem vor putea să primească asistenţă medicală în cabinetele medicilor de familie de la noi din țară.

Legea încă nu se aplică, fiind vorba despre un proiect ce trebuie mai întâi să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și, în cele din urmă, publicat în Monitorul Oficial al României.

Ce spune noua lege, cum te ajută

Practic, pachetul minim de servicii ce se acordă persoanelor neasigurate în sistem va fi suplimentat. Prin urmare, chiar dacă nu muncești cu forme legale și chiar dacă nu contribui la bugetul Ministerului Sănătății, vei beneficia de mai multe drepturi din acest punct de vedere, extinzându-se plaja serviciilor ce-ți vor fi oferite gratuite de statul român. După cum spuneam, printre altele, te vei bucura de asistenţă medicală în cabinetele medicilor de familie.

„Pentru a putea beneficia de aceste noi servicii medicale în asistența medicală primară, persoanele care nu pot face dovada calității de asigurat vor avea obligația să se înscrie, de la data intrării în vigoare a măsurii, pe lista unui medic de familie.

Pe de altă parte, persoanele neasigurate, dar care sunt înscrise pe lista unui medic de familie, vor trebui să se reînscrie pe lista aceluiași medic de familie sau a unui alt medic de familie, în mod liber ales, după cum scrie în proiect”, explică avocatnet.ro.

Măsura e deosebit de importantă pentru românii care n-au venituri și care adesea, din cauza acestui fapt, amână consultațiile la medic, de teama costurilor la care sunt supuși în unele cazuri. Acum, accesul la servicii medicale va fi facilitat, iar lipsa de contribuție nu va mai fi un impediment în mult mai multe situații ce vor fi clar prevăzute de noua legislație.