A fost găsită Arca lui Noe? Ce spun cercetătorii

de: Ozana Mazilu
23 09. 2022

Mitul care descrie Arca lui Noe prezintă un potop trimis de un zeu furios pentru a pedepsi omenirea (înecându-i aproape pe toți) – apare într-un număr surprinzător de culturi, de la Gun-Yu din China antică, până la mitul babilonian care ar fi putut inspira Biblia.

Deși se bazează posibil pe amintiri ale inundațiilor antice, poveștile nu trebuie luate la propriu. Versiunea Bibliei, de exemplu, arată un om încărcându-și barca cu câte două animale din fiecare specie (o realizare uimitoare având în vedere faptul că probabil că nu vom descoperi niciodată toate speciile de pe Pământ), înainte de a repopula Pământul.

În ciuda neplauzibilității poveștii (dacă ar fi să fie luată la propriu), rămân o serie de oameni, unii dintre ei cu resurse pentru a o cerceta, care cred că Arca lui Noe este reală și că ar putea încă să zacă undeva pe uscat sau în, evitând cumva intemperii și eroziunea de-a lungul a mii de ani.

Creștinii care cred în acest lucru tind să creadă că a rămas pe Muntele Ararat din Turcia. Un bărbat – George Hagopian – a susținut că a descoperit Arca nu o dată, ci de două ori. El a susținut că, în copilărie, a urcat în zonele înalte de pășunat de oi ale Muntelui Ararat. El a vizitat nava, conform propriilor sale relatări (fără dovezi), și a susținut că lemnul a fost pietrificat.

O altă poveste susține că un pilot rus, locotenentul Vladimir Roskovitsky, a găsit arca și i-a explorat camerele și cuștile în 1916, înainte ca detaliile descoperirii sale să fie pierdute sau suprimate în urma revoluției ruse. Aceasta s-a dovedit a fi o farsă, comisă de o revistă în 1940.

Arca lui Noe n-a fost găsită niciodată cu adevărat

Deși nu a pretins că a găsit-o, astronautul James Irwin a devenit un creștin fervent în timpul pensionării și a condus mai multe expediții pe Muntele Ararat pentru a o căuta, dar toate s-au întors fără barcă.

De asemenea, în 1993, CBS a difuzat „The Incredible Discovery of Noe’s Ark”, un program care prezenta o bucată de lemn care se presupune că provenea din Arca lui Noe. Potrivit bărbatului care a găsit-o – George Jammal – aceasta fusese adusă înapoi din Arcă precum o dovadă a descoperirii sale. Jammal, un actor șomer, a recunoscut mai târziu că a fost o păcăleală menită să arate o cercetare slabă la compania care a realizat documentarul. Lemnul „sacru” provenea, de fapt, din șinele de cale ferată din Long Beach. Nu fusese pe Muntele Ararat și nici nu pusese piciorul vreodată în Turcia.

Știm deja că 2021 a fost un an destul de încărcat, dar ai crede că ai auzi despre asta dacă ar fi fost găsită Arca lui Noe. Dar arheologii de la proiectul Noah’s Ark Scans au susținut că au găsit Arca lui Noe folosind scanări 3D. Echipa a crezut că au văzut un obiect care se potrivește cu descrierile din Biblie.

„O astfel de linie paralelă și unghiuri drepte sub suprafață este ceva la care nu te-ai aștepta să vezi într-o formațiune naturală, geologică”, a spus atunci cercetătorul din proiect Andrew Jones.

„Dar aceste rezultate sunt ceea ce te-ai aștepta să vezi dacă aceasta este o barcă creată de om, care se potrivește cerințelor biblice ale Arcei lui Noe”.

Geologii, între timp, au spus că este o doar stâncă. Deci, în final, cred că mai avem de așteptat până să găsim Arca lui Noe.