5 curiozități despre GIF-uri: ce nu știai despre ele, când au fost inventate
Fără îndoială, dacă ești utilizator de internet, știi deja despre GIF-uri: ce sunt ele și, mai ales, cum arată și la ce folosesc.
În mod evident, folosim GIF-uri atunci când vrem să îi distrăm pe ceilalți, ori chiar atunci când ne este prea lene să ne exprimăm în cuvinte, așa că lăsăm imaginea „mișcătoare” să o facă pentru noi.
Câteva curiozități despre GIF-uri: ce nu ai știut, până acum, despre ele
- GIF-urile sunt mai vechi decât noțiunea de „www” (world wide web). GIF-ul a fost creat în 1987, de o echipă de la CompuServe, condusă de Steve Wilhite. Astăzi avem furnizori de servicii de internet (ISP), dar pe atunci existau numai furnizori de servicii online (OSP). Serviciul „www-ul” a luat naștere în anul 1989.
- Primul GIF a fost o simplă imagine. Se pare, totuși, că primul fișier GIF arăta totalmente diferit față de ceea ce cunoaște noi acum. Într-un interviu din 2012, pentru Daily Dot, Wilhelm a spus „Cred că primul GIF a fost o fotografie a unui avion, a fost cu mult timp în urmă”. Cu toate astea, s-a dovedit ulterior că primul nu a fost deloc acela și, mai mult, în realitate, nici măcar nu ar fi avut veleități animate.
- Netscape a creat GIF-uri animate în buclă. Netscape Navigator 2.0, lansat în 1995, a susținut această caracteristică și chiar a prezentat-o în interfața browserului. În colțul din dreapta sus al browserului, micul logo Netscape avea să devină animat, cu stele căzătoare, ori de câte ori se încarca o pagină web. Începând cu acel moment, GIF-urile animate au devenit aproape instantaneu apreciate pe World Wide Web.
- În engleză, pronunță mai mult „…IF” decât „GIF”, g-ul fiind, mai degrabă, pus „de formă”. Chiar și așa, tu, în România, ai voie să pronunți cum îți vine mai ușor.
- Cultura „meme” a salvat GIF-urile. În ciuda faptului că a rămas în umbră timp de ani de zile, GIF-ul a avut o parte de o renaștere în anii 2010, datorită creșterii culturii „meme”, pe Facebook. Meme-urile de pe internet există de „secole”, desigur, dar în această perioadă partajarea, redistribuirea și remixarea fișierelor GIF ca meme a luat amploare, în adevăratul sens al cuvântului. Iar acum, de când telefoanele mobile sunt adevărate computere la purtator, fenomenul a „explodat” și mai mult.