2022 și marele haos din Energie: am trăit vremuri de coșmar și vin unele incerte

de: Mădălina Bahrim
27 12. 2022

Anul 2022 se apropie cu pași repezi de momentul în care cortina va cădea peste el și, cu bune sau cu rele, se mai încheie un capitol din viața noastră.

A fost un capitol cu mult suspans, marcat de numeroase clipe dificile, presărat cu provocări și plin de riscuri. Nu știm ce ne rezervă 2023 din niciun punct de vedere, iar lipsa de predictibilitate vizează inclusiv domeniul energetic. Avem, ce-i drept, o legislație nouă, dar am văzut foarte bine în 2022 cât de repede apar și dispar modificările legislative la noi în țară, pe fondul unui context atât de instabil, cu atât de multe crize grave în desfășurare.

Dacă realizăm o retrospectivă a anului curent, constatăm că piața de energie din țara noastră a traversat un moment istoric. La nici măcar un an de când devenise piață liberă, concurențială, statul se vedere nevoit să intervină ferm și să preia din nou o bună parte din aceasta sub controlul său, cu scopul de a sprijini consumatorii să treacă mai ușor peste volatilitatea prețurilor și peste scumpirile care ne-au măcinat tuturor economiile și salariile, de la o lună la alta.

La ce să ne așteptăm, începând din 2023?

Ce efecte vor avea proaspetele modificări legislative din Energie asupra noastră? Ei bine, ne conturează câteva idei însuși ministrul Energiei, Virgil Popescu. Acesta descrie în câteva rânduri ce s-a schimbat și cum arată, de fapt, noul sistem energetic din România, în forma actuală și cum se va aplica el de anul viitor.

„Acest sistem, să ştiţi, ingenios, trebuie să recunoaştem, este aplicat de ceva timp în Franţa, numai că acolo, în Franţa, vorbim doar de energia nucleară care intră în această platformă. Aici vorbim de, să zicem aşa, o platformă pentru o mai largă tehnologie. Preţul de achiziţie a acestei energii este preţul de referinţă din ordonanţă 119, este acel 450 de lei (pe MWh n.r), preţ la care statul nu percepe absolut nicio contribuţie la Fondul de tranziţie energetică.

Este preţul care asigură dezvoltarea investiţiilor în continuare ale companiilor, este un preţ care permite în continuare dezvoltarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice. Vor participa în acest sistem doar capacităţile puse în funcţiune înainte de adoptarea ordonanţei 27, deci dăm un semnal clar în piaţă pentru investiţii noi care nu vor fi captate, energia acestora nu va fi captată în acest în acest sistem. Pentru anul 2023, estimăm o cantitate, cam o treime din piaţa de energie se va regăsi în acest în acest sistem (…)

Energia nu se vinde de pe o zi pe alta, se vinde şi la termen sau există energie vândută în 2023. Acea energie vândută, acele venituri vor fi captate, iar estimările noastre pe piaţă în momentul de faţă este că nu va avea practic impact bugetar din bugetul de stat şi totul se va autofinanţa din acele venituri pe care le captăm de la producători şi de la traderi, de la toţi participanţii din piaţă”, a ținut să explice ministrul Popescu.

Rămâne de văzut câte dintre cele decise în 2022 vor mai rămâne de actualitate și anul viitor, cert este că, în continuare, avem foarte mulți factori ce pot influența noi schimbări în Energie. Să nu uităm că războiul din Ucraina încă nu s-a încheiat și, de asemenea, avem și astăzi o inflație ce pare greu de stăpânit, în pofida eforturilor depuse de băncile centrale.