27 dec. 2022 | 15:49

Am scăpat de criza energetică? Ce se întâmplă acum pe piață e o minune

ACTUALITATE
Am scăpat de criza energetică? Ce se întâmplă acum pe piață e o minune

Când ne așteptam mai puțin, avem parte de un eveniment la care sperăm de luni de zile. Se pare că asistăm la o ameliorare semnificativă a crizei energetice.

De luni de zile, noi ca români, dar și restul europenilor, îndurăm prețuri din ce în ce mai mari pe piața energetică. Am ajuns să ne temem să mai aprindem un bec sau să dăm drumul la căldură în casă, din cauza facturilor explozive la energia electrică și la gazul natural.

De altfel, sondaje recent efectuate arată că am ajuns să ne temem cel mai mult de facturi și că, din bugetul celor mai multe familii din țara noastră, cei mai mulți bani au ajuns să se ducă pe mâncare și acoperirea costului cu facturile.

Deși ne aflăm în miezul iernii, când nimeni nu mai spera la o minune, iată că ea se întâmplă. Piața de energie pare să fie din ce în ce mai relaxată, iar presiunile s-au domolit. Toate acestea se materializează în ieftiniri, atât pentru gazul natural, cât și pentru energia electrică.

Datele oficiale arată că, imediat după Crăciun, avem o scădere a prețului pentru gaz și electricitate, care vine în primul rând datorită iernii blânde. Cu temperaturi atât de favorabile, au dispărut îngrijorările legate de stocurile de gaze și de potențiala cerere prea mare. Astfel că asistăm la o ieftinire a gazelor naturale.

Românii văd, dar nu le vine să creadă. Asta e chiar o minune

De asemenea, furnizorii au putut să cumpere, în ultimele zile, energie de pe piața spot la prețuri sub sub 50 de euro/MWh. De mult timp n-am mai avut ocazia fericită de a vedea astfel de cifre!

„Prețul energiei cu livrare în cea de-a treia zi de Crăciun, luni, 26 decembrie, a coborât la un nivel neimaginat în acest an, la 48 de euro/MWh sau 234 lei/MWh. În intervalul 04:00-07:00, prețul ajuns chiar sub 100 lei/MWh, fiind cuprins între 80 și 88 lei/MWh pe piața pentru ziua următoare (PZU), operată de OPCOM”, arată o analiză Profit.ro.

Să sperăm că această tendință se va menține și ne apropiem, cu adevărat, de sfârșitul crizei energetice.