YouTube pare să fi devenit un loc mai sigur: cât de repede sunt șterse clipurile cu probleme

de: Alexandru Puiu
07 04. 2021

YouTube este de mult timp un rai al dezinformării, știrilor false, conspirațiilor și mesajelor extremiste. Se pare totuși că gigantul încearcă să schimbe câteva lucruri și se laudă cu ele.

Dacă ar fi să crezi cel mai nou raport de transparență din partea YouTube, referitor la activitatea de filtrare a conținutului, gigantul se pare că a făcut progrese impresionante. Din câte se pare, clipurile problematice nu doar că vor fi șterse într-o manieră semnificativ mai eficientă, dar acum vei putea vedea numărul de vizionări înregistrate înainte să dispară de pe platformă, ca o confirmare suplimentară a faptului că funcționează.

Anunțul din partea companiei deținute de Google a fost făcut aseară, prin intermediul raportului trimestrial de moderare. De acum înainte, documentul va include o rată de încălcare, pentru a indica ce procentaj de vizionări au fost înregistrate pentru clipurile care încalcă politica sa. La ora actuală, valoarea este semnificativ mai mică decât 1%.

„Aceasta este o cifră foarte scăzută”, a declarat Jennifer O’Connor, directorul de securitate al filialei, la o conferință de presă. „Evident că vrem să fie și mai scăzută și de aceea echipa mea lucrează zi și noapte”, a adăugat ea.

În practică, trebuie să te gândești că la 10.000 de vizualizări înregistrate de clipurile de pe YouTube, între 16 și 18 vizionări au fost atașate unor clipuri problematice. Cele mai multe dintre ele reprezintă o formă de spam, de publicitate agresivă. Este însă important de reținut că cei de la YouTube nu au fost foarte transparenți în ceea ce privește modul în care se calculează acea statistică.

Ca referință, sistemele automate de moderare detectează 94% din conținutul care încalcă drepturile de autor și elimină 75% înainte de a ajunge la zece „vizualizări”. În speranța de a liniști fanii serviciului de streaming, Jennifer O’Connor a explicat că echipele folosesc această rată de referință detaliată mai sus din 2017, dar a fost utilizată doar intern. Dincolo de asta, a scăzut cu aproximativ 70% datorită investițiilor tehnologice și umane. De la primul său raport de conformitate în 2018, YouTube a eliminat peste 83 de milioane de videoclipuri și 7 miliarde de comentarii. La ora actuală, peste 20.000 de oameni formează echipa de moderare a clipurilor de pe YouTube.