VIDEO: Rusia declasifică filmările ascunse ale celei mai mari bombe nucleare testate vreodată

de: Ozana Mazilu
05 06. 2021

Hiroshima și Nagasaki vor fi legate pentru totdeauna de atacurile cu bombă atomică din Al Doilea Război Mondial. Dar acum, filmările celei mai mari bombe nucleare testate vreodată sunt aici.

Dar mai puțin de douăzeci de ani mai târziu, în 1961, Rusia a detonat cea mai mare bombă nucleară pe care a văzut-o vreodată lumea. Numită RDS-220, dar cunoscută și sub numele de „Tsar Bomba”, a explodat cu forța a 50.000.000 de tone de TNT.

Acum, 60 de ani mai târziu, țara a declasificat filmările testului bombei și le-a postat pe YouTube. Bomba cu hidrogen rămâne cea mai mare explozie provocată de om din istoria omenirii.

Videoclipul celei mai mari bombe nucleare testate vreodată îi aparține Rusiei

Norul în formă de ciupercă a ajuns la 42 de mile în aer (de șapte ori mai mare decât Everestul), iar explozia efectivă a fost vizibilă de la până la 620 de mile distanță. Bomba a fost aruncată lângă Oceanul Arctic și a fost detonată la patru mii de metri deasupra solului. Era încă suficient de puternică pentru a sparge ferestrele din Norvegia și Finlanda.

Acest eveniment extrem a fost una dintre ultimele încercări de testare a unei bombe nucleare deasupra solului.

În 1963, Uniunea Sovietică s-a alăturat Regatului Unit și SUA la semnarea Tratatului de Interzicere Parțială a Testelor, care impunea deplasarea subterană a tuturor testelor.

Aceste noi imagini au fost declasificate de către corporația rusească de energie atomică Rosatom, pentru a marca 75 de ani de industrie nucleară a țării.

Prima jumătate de oră este o observare în stil propagandistic asupra dezvoltării și construcției bombei. Apoi vine imaginea a detonării propriu-zise.

Bomba în sine era masivă. Măsura 26 de metri lungime și aproape șapte metri înălțime. Pentru a-i face loc, un bombardier sovietic Tu-95V a trebuit să aibă mai multe rezervoare de combustibil și ușile scoase.

Chiar dacă avionul se afla la aproximativ 75 de mile distanță când bomba a explodat, valul de șoc l-a învăluit și aproape l-a ucis pe pilot. A reușit totuși să aterizeze avionul în siguranță.

În filmările de mai sus, norul este vizionat de la aproximativ o sută de mile distanță. Detonarea deține onoarea destul de macabră de a fi listată în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cel mai puternic dispozitiv termonuclear folosit vreodată.