Ce s-ar întâmpla dacă o bombă nucleară ar exploda lângă tine

Ce s-ar întâmpla dacă o bombă nucleară ar exploda lângă tine

Scenariul în care o bombă nucleară explodează este unul groaznic, oricum ai lua-o. Dar te-ai gândit ce ai face dacă ai fi implicat într-un asemenea coșmar?

Primul lucru pe care l-ai vedea dacă o bombă nucleară ar exploda în apropierea zonei unde te afli ar fi o lumină atât de puternică încât pentru câteva clipe ai crede că Soarele însuși a explodat. Dacă ai privi spre orizon, ai vedea o minge portocalie de foc. Flăcările sale s-ar ridica și s-ar transforma într-o coloană violet închis de fum. Explozia în sine ar ajunge să arate precum o ciupercă gigantică. Prima undă de șoc ar fi atât de puternică, încât probabil că te-ar doborî din picioare. Dacă ai supraviețui până în acel punct, atunci ai fi norocos – ar însemna că ai supraviețuit unei bombe nucleare cu o energie de 10 kilotone.

Un asemenea scenariu ar părea improbabil, însă în lume există peste 14.900 de arme nucleare. O detonare a unei bombe nucleare de 10 kilotone sau mai puțin se numără în primele 15 scenarii dezastruoase pentru care guvernul Statelor Unite ale Americii s-a pregătit. Dacă chiar s-ar întâmpla, sfatul fizicianului și expertului în radiații Brook Buddemeier, de la Lawrence Livermore National Laboratory este să eviți cu orice preț să intri într-o mașină. E o greșeală imensă să crezi că metalul și sticla unui vehicul ar putea să te protejeze. Acestea nu te-ar ține departe de particulele radioactive. Pentru a te proteja de ele, ar fi nevoie să te afli sub mulți metri de pământ sau sub mulți centimetri de plumb.

Sfatul lui Buddemeiser este să te duci fie undeva în subteran (cum ar fi la metrou), fie să intri într-o clădire mai solidă și să te îndrepți către centrul ei. Odată aflat la adăpost, e bine să rămâi acolo cel puțin 24 de ore. Un studiu arată însă că dacă adăpostul tău este unul prea delicat, e mai bine să mergi să cauți altul mai solid. De asemenea, e bine să folosești orice metode de comunicații ai la dispoziție. Dacă toată lumea ar urma aceste reguli, șansele de supraviețuire în scenariul unui asemenea dezastru ar fi mult mai mari.