Vestea zilei: Cum poate lua România fața tuturor țărilor dezvoltate ale UE: trebuie doar să vrem schimbarea

de: Mădălina Bahrim
15 12. 2021

România are o oportunitate unică, odată cu sprijinul primit de la Uniunea Europeană, prin fondurile acordate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Este vorba despre dezvoltarea unei strategii în România, prin investiții în cercetarea și producția de semiconductori.

Dezvoltarea unui astfel de domeniu de activitate la noi în țară ne-ar poziționa într-o lumină foarte favorabilă, în fața altor state dezvoltate ale Uniunii Europene, care au acum industriile aproape puse la pământ, din cauza penuriei globale de cipuri.

România are o șansă unică

Nu de multe ori, de-a lungul istoriei, contextul a fost atât de favorabil pentru noi. Dezvoltarea acestui domeniu se poate realiza ușor, cu bani din PNRR, fiind necesară doar dorința autorităților de a se implica activ și de a face din România o forță locală care să susțină cercetarea și producția de cipuri, atât de esențiale industriilor moderne.

Dacă am reuși să realizăm acest lucru, am putea deveni un mare furnizori de cipuri pentru întreaga Uniune Europeană.

Îți amintesc faptul că, în acest moment, industrii precum cea auto din Germania au o bună parte din activitate suspendată, din cauza crizei globale de cipuri.

Din nefericire pentru ei, se pare că această criză este departe de a se tempera, în condițiile în care, pe lanțurile de aprovizionare internaționale continuă să existe presiuni semnificative.

Se pare că actuala coaliție de guvernare are aceeași părere cu privire la potențialul nostru de dezvoltare către această zonă. O spune chiar ministrul Economiei, Florin Spătaru.

„Vreau să prezint câteva proiecte care fac parte din planul de reindustrializare a României. Îmi doresc să asigur continuitatea şi să dezvolt programe consistente pentru Ministerul Economiei şi economia naţională. Un prim proiect pe care vreau să-l prezint se referă la microelectronică. România are o tradiţie în acest domeniu, dar în ultima perioadă am devenit integratori, cumpărăm produse pe care le integrăm şi apoi le exportăm”, a spus ministrul.

Conform acestuia, lucrurile încep deja să se miște în direcția bună.

„Avem în acest moment companii care vor să dezvolte centre de producţie şi inovare în România. Suntem în proces de selecţie şi la sfârşitul lunii ianuarie vom avea primii beneficiari ai acestor fonduri. Ne orientăm în special către industria auto, dar aceştia sunt producători mari, care vor să-şi dezvolte capacităţi de producţie şi cu siguranţă nu se vor opri la industria auto. În agricultură, de asemenea, avem nevoie de semiconductori, agricultura are nevoie de automatizare, de produse care utilizează astfel de materiale”, a mai spus oficialul guvernamental.