În aceste zile se tot vehiculează ideea unei prime rectificări bugetare. Surse guvernamentale spun că există un deficit, cel puțin la nivelul Ministerului Muncii, care va trebui recalculat. În aceste condiții, liderul PSD Marcel Ciolacu promite pensionarilor o creștere de 10%, în același timp pensiile militarilor ar putea crește în 2022. Este vorba de o posibilă majorare a pensiilor militare, sub 2.500 de lei.
După preluarea mandatului de guvernare, spun suse apropiate de Guvern, s-au constatat mari deficite la cam toate ministerele. Dacă mai punem la socoteală că au mai inventt un minister, Ministerul Familiei, atunci putem vedea cu ochiul liber că PNL-PSD-UDMR se află într-un mare impas. Deja pe holurile Palatului Victoria se vobește de o primă rectificare bugetară, de altfel confirmată chiar de Marius Bulăi, Ministrul Muncii.
Atât Bulăi, cât și liderul PSD Marcel Ciolacu, au dat garanții că pensiile sociale vor avea parte de o creștere de 10% în 2021, deși în PNRR procentul de creștere asumat era de 9%. Același Marcel Ciolacu a mai declarat că se vor aduce bani la buget, mizând categoric pe introducerea taxei de solidaritate pentru companiile multinaționale cu cifre mari de afaceri.
„Vom găsi soluții, veți vedea în bugetul de stat. Important este cum îți echilibrezi veniturile. Avem cele mai mici venituri din PIB din toată Europa. Noi nu ne gândim să fim mai eficienți la colectare, noi ne gândim cum îi lăsăm pe oameni să nu moară de foame.
Pensia minimă crește la 1.000 de lei, nu este o extravaganță. Categoric (…). Este un lucru convenit, bugetat, deja ministrul Finanțelor își face datoria”, declara Marcel Ciolacu la Antena 3.
Dacă legat de pensiile sociale guvernanții au dat deja garanții pentru creșterea acestora, surse guvernamentale spun că noua coaliție are în vedere și o posibilă creștere a pensiilor militare. În speță, este vorba de pensiile militare situate sub pragul de 2.500 de lei.
Majorarea s-ar putea face în funcție de deficitul bugetar înregistrat la început de 2002 și de încadrarea financiară a acestei majorări. În cazul în care se va putea face această majorare, procentul, spun sursele, ar fi undeva în jurul a 2,6%, în contextul în care deficitul bugetar pentru 2022 trebuie menținut la 5,8%, conform surselor din guvern.
Pe 2 decembrie, actualul ministrul de la Finanțe, afirma că pensiile militarilor, incluși în categoria pensionarilor cu pensii speciale, au un quantum mult mai mic comparativ cu ceilalți pensionari din aceeași categorie, declarând că: „Trebuie să facem o echilibrare pentru că sunt foarte mulți care au rămas cu venituri foarte mici”, recunoscând că, în cazul pensiilor speciale, „Există o problemă a pensiilor speciale care nu au fost indexate de ani de zile”.