Vestea momentului pentru viitorii pensionari din România: performanța e neașteptată

de: Mădălina Bahrim
28 04. 2021

Cei 7,7 milioane de salariaţi români care contribuie în mod obligatoriu la Pilonul II de pensii private, au ajuns cei mai mari acţionari ai Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România.

Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, „piața pensiilor private a reușit să facă față provocărilor generate de criza COVID-19 punând în evidență capacitatea sistemului de pensii private de a obține profit pentru participanți, chiar și în condiții adverse.

Reziliența sistemului în perioadă de criză este determinată atât de calitatea gestionării fondurilor de pensii, de optimizarea portofoliilor de investiții, cât și de activitatea de reglementare și supraveghere.”

Pensiile private obligatorii (Pilonul II) au realizat în 2020 un randament mediu de 6,19%, de trei ori mai ridicat decât rata inflației de anul trecut, ceea ce în termeni monetari înseamnă că fondurile de Pilon II au produs în 2020 un câștig net exclusiv pentru participanți în valoare de 900 de milioane de euro (după deducerea tuturor comisioanelor).

Cei care contribuie astăzi la Pilonul II sunt cei mai mari acționari ai Băncii Transilvania

De asemenea, fondurile aveau investiţii de circa 3 miliarde de lei la cea mai mare bancă din România, adică 23% din capitalul social, ceea ce marchează o creștere substanțială de la nivelul de aproape 18% înregistrat în 2019.

Cel mai mare acţionar fond Pilon II dintre cei șapte este NN Pensii, cu o deţinere de 8,9%, urmată de AZT Viitorul Tău, cu o deţinere de 5% din Banca Transilvania.

„Pentru 2021 avem un număr de priorități pe care ne dorim să le promovăm prin dialog instituțional cu ASF, Guvernul și Parlamentul României. Printre acestea se regăsesc adoptarea unei legi pentru plata pensiilor private, stabilirea limitei de deductibilitate pentru pensiile ocupaționale și modificările legislației secundare în vederea digitalizării operațiunilor fondurilor de pensii private și a comunicării cu participanții. Sistemul de pensii private trebuie să recupereze decalajul care îl desparte de alte componente ale sectorului financiar la capitolul digitalizare.”
Radu Crăciun, președintele APAPR

Și Pilonul III (pensiile private facultative) a înregistrat în 2020 rezultate pozitive, cu un randament mediu de 4,64%, ajungând la 527.000 de participanți și active nete de peste 2,9 miliarde de lei în administrare.