Următoarele luni ne vor goli buzunarele: Prețuri din ce în ce mai mari, putere de cumpărare diminuată

de: Mădălina Bahrim
09 08. 2021

România, la fel ca toate statele lumii, traversează un moment dificil din punct de vedere economic, fiind existente multe elemente care perturbă stabilitatea financiară, în special din cauza pandemiei. Prin urmare, analiștii nu au vești bune pentru finanțele noastre, în perioada care urmează.

Veștile proaste privesc inflația. După cum știm, inflația crescută înseamnă scumpiri, pe care le resimțim cu toții în prețul bunurilor și serviciilor pe care le achiziționăm, dar înseamnă și scăderea puterei de cumpărare. Practic, inflația este acea gaură neagră în care ajung banii noștri.

Inflația, aproape de pragul de 5%

Se pare că, în următoarele luni, inflația se va apropia periculos de mult de nivelul de 5% din PIB.

În contextul actual, cifra nu este mare, dat fiind faptul ca asupra bugetului național se exercită o presiune uriașă, în special din cauza cheltuielilor crescute pentru a ține economia pe linia de plutire în pandemie.

Totuși, ținând cont de faptul că ținta de inflaţie a BNR pentru 2021 este de 2,5% plus sau minus un punct procentual, vorbim despre o rată mare a inflației.

„Rata anuală a inflației a continuat să crească deasupra limitei superioare a intervalului țintei în luna iunie, implicit peste nivelul prognozat, urcând la 3,94 la sută, de la 3,75 la sută în luna mai și 3,05 la sută în martie 2021”, spune BNR în Raportul asupra inflaţiei aprobat în şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR din 6 august.

Conform analiștilor, în al treilea trimestru al anului, creșterea inflației e împinsă de la spate de scumpirile de pe piața energetică. Atât gazele, cât și energia continuă să se scumpească, urmând ca și românii, consumatori finali, să plătească în perioada următoare facturi mai piperate.

Prin comparație, în al doilea trimestru, inflația a fost alimentată de scumpirile de pe piața carburantului.

“Mă aştept ca rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021 să urce peste 4% (n.a. de la 3,94% cât a fost în iunie 2021 faţă de iunie 2020), undeva până în 4,5%. Nu este exclus să trecem printr-o inflaţie de 5% sau peste anul acesta”, a declarat Adrian Codîrlaşu, vicpreşedinte CFA România.