19 iul. 2021 | 12:15

Prețurile cresc accelerat în România: de ce avem o rată ridicată a inflației

ACTUALITATE
Prețurile cresc accelerat în România: de ce avem o rată ridicată a inflației

România încă se luptă să țină sub control inflația, dar se pare că politicile nu pot stopa creșterea accelerată a prețurilor.

Eurostat vine cu date îngrijorătoare legate de rata anuală a inflației în România.

Deși la nivel european a scăzut, țara noastră nu stă foarte bine. Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în iunie la 2,2%, de la 2,3% luna precedentă, ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania şi România, potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

România, rată ridicată a inflației

Comparativ cu situaţia din mai 2021, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 12 state membre, a rămas stabilă în patru şi a crescut în 11 ţări. Din păcate, România face parte din a treia categorie. La noi în țară, rata anuală a inflaţiei a crescut până la 3,5% în iunie, de la 3,2% în mai. Comparativ, în iunie 2020 rata anuală a inflaţiei în România era de 2,2%, scrie Agerpres.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Ungaria (5,3%), Polonia (4,1%), Estonia (3,7%), Lituania şi România (ambele cu 3,5%), iar cele mai scăzute în Portugalia (minus 0,6%), Malta (0,2%) şi Grecia (0,6%).

Datele Eurostat mai arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut în iunie la 1,9%, de la 2% luna precedentă. În iunie 2020, rata anuală a inflaţiei în zona euro era de 0,3%.

Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 1,16 puncte procentuale, urmată de bunurile industriale neenergetice (0,31 puncte procentuale), servicii (0,28 puncte procentuale), alimente, băuturi alcoolice şi ţigări (0,15 puncte procentuale).

Săptămâna trecută, după o procedură de revizuire strategică de 18 luni, Banca Centrală Europeană a anunţat modificarea ţintei sale de inflaţie la 2% pe termen mediu, renunţând la precedenta formulare potrivit căreia BCE miza pe o ţintă de inflaţie „mai mică, dar apropiată de 2%”.

Analiștii susțin că s-a creat impresia că instituţia de la Frankfurt este mai preocupată de o creştere a preţurilor peste ţinta sa decât de una mai mică.