Un pas important în cercetarea fuziunii nucleare: ce au reușit oamenii de știință de la MIT

de: Ozana Mazilu
12 09. 2021

O echipă de oameni de știință MIT spune că a eliminat cu succes care ar putea fi cel mai mare obstacol tehnologic pentru puterea de fuziune nucleară practică. Iată ce au descoperit în ceea ce privește cercetarea fuziunii nucleare.

Cercetătorii au reușit să obțină un nou electromagnet supraconductor care să genereze un câmp magnetic de 20 tesla (unitatea care măsoară puterea unui magnet). Conform unui comunicat de presă al MIT, este cea mai puternică de acest gen generată vreodată pe Pământ și un „avans major” spre fuziunea practică, despre care mulți experți spun că ar putea furniza, într-o zi, lumii o putere aproape nelimitată.

Cei de la MIT au făcut un pas extrem de important în cercetarea fuziunii nucleare

„Fuziunea în mai multe moduri este sursa supremă de energie curată”, a spus geofizicianul MIT Maria Zuber în comunicat. „Cantitatea de forță disponibilă este într-adevăr revoluționară”.

Electromagneții puternici sunt esențiali pentru orice reactor de fuziune. Procesul de generare a energiei se bazează pe plasma ultra-fierbinte care trebuie să fie conținută și controlată cu câmpuri magnetice puternice, pentru a susține o reacție de fuziune sigură și practică.

„Provocările realizării fuziunii sunt atât tehnice, cât și științifice”, a declarat în comunicat directorul Centrului de Știință și Fuziune MIT Plasma, Dennis Whyte, care ajută la dezvoltarea reactorului de fuziune SPARC experimental al MIT.

În acest caz, disponibilitatea comercială a unui nou material a permis echipei MIT să creeze un câmp magnetic de 20 tesla, cu o instalație de doar o cincizecime din dimensiunea de care ar fi avut nevoie dacă ar fi folosit magneți mai convenționali.

Acesta este un avantaj imens pentru viziunea echipei de a realiza un reactor de fuziune mai mic, care atinge temperaturi mai ridicate – abordarea opusă echipei ITER din Franța, care este o instalație imensă care funcționează la temperaturi mai scăzute.

„Este într-adevăr un moment important, cred, în știința și tehnologia fuziunii”, a spus Whyte.