Toți pensionarii trebuie să știe: ce se întâmplă cu pensionarea anticipată, dar cu stagiul minim de cotizare

de: Alexandru Puiu
25 05. 2021

După câteva zile în care s-au vehiculat modificări masive la legislația dedicată procesului de pensionare din România, un comunicat din partea Ministerului Muncii a venit cu completări importante legate de pensionarea anticipată și stagiul minim de cotizare.

Foarte mulți români s-au speriat ieri când au ajuns în spațiul online date legate de creștere semnificativă a vârstei de pensionare, atât la femei, cât și la bărbați. Deși acele informații au fost corecte și foarte mulți români vor avea de suferit, există câteva particularități care aduc o rază de optimism asupra subiectului și, cel puțin pe unii oamenii, s-ar putea să-i liniștească.

Ministerul Muncii a transmis, luni, că nu există discuţii în Guvern cu privire la majorarea stagiului minim de cotizare pentru pensie şi nici nu doreşte eliminarea pensionării anticipate. Oficialii din minister precizează că stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet este de 35 de ani, potrivit Hotnews.

”Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a demarat o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, în vederea recalculării. Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulţi factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari.

În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum şi diferite variante de lucru. În ceea ce priveşte informaţia lansată în spaţiul public, potrivit căreia «Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani», atragem atenţia că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, nu 25 de ani, şi nu există nicio discuţie care să vizeze majorarea acestuia”, a transmis, luni, Minsterul Muncii, într-un comunicat de presă.

Cu alte cuvinte, încercați să priviți cu scepticism informațiile care ajung în spațiul public, cel puțin pe marginea acestui subiect sensibil. Oficialii din minister au înțeles frica din piață pe acest subiect și au oferit lămuriri suplimentare. Astfel, instituția precizează că ”stagiul minim de cotizare este perioada minimă de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la împlinirea vârstei standard de pensionare”.

Stagiul de cotizare le pensie din România nu se schimbă

”Stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială. Pentru corecta informare a publicului, 35 de ani este stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, deci afirmaţia referitoare la intenţia Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani este absurdă”, a mai transmis Ministerul Muncii.

În același comunicat al ministerului se mai atrage atenția asupra noului sistem de calcul al pensiilor. Se vehicula că din acest proces se va elimina indicele de corecție. În realitate, ”se analizează posibilitatea includerii acestui indice sub o anumită formă în viitoarea formulă de calcul a pensiilor”.

De asemenea, pensia anticipată nu pleacă nicăieri. ”În acelaşi timp, MMPS nu a iniţiat nicio discuţie şi nu există nicio intenţie de a elimina pensionarea anticipată. Îmbunătăţirea legislaţiei şi finalizarea procesului de evaluare a tuturor dosarelor au ca scop recalcularea celor aproape 5 milioane de pensii ţinând cont de elemente suplimentare de contributivitate, astfel încât pensionarii cu aceeaşi pregătire şi cu aceeaşi vechime să aibă pensii egale”, a mai transmis Ministerul Muncii.