Bine de știut | Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut sau ți s-a furat telefonul cu Android

de: Ciprian Ioana
15 03. 2021

Nimeni nu vrea să-și piardă sau să i se fure telefonul, evident. Doar că situații neplăcute mai apar și e bine să știi cum procedezi. Iată ce trebuie să știi dacă ai telefon care rulează cu Android.

A-ți pierde telefonul sau să te trezești cu el furat este, evident, o experiență extrem de neplăcută. Dacă, să zicem, folosești soluții de back-up, atunci e posibil să-ți poți recupera o parte din datele importante pe care le stochezi acolo, dar tot rămâi fără dispozitiv. Din fericire, însă, producătorii au venit cu tot felul de soluții.

Există aplicații de tipul Find My Device. Și chiar și Google s-a gândit la asta.

Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut sau ți s-a furat telefonul cu Android

E bine de știut că tot ce trebuie să faci, trebuie să faci înainte de a ajunge în situația neplăcută de a-ți pierde telefonul sau de a-ți fi furat. Așa că e bine să te ocupi de asta acum, preventiv.

Pentru început, e bine ca telefonul să fie blocat. Cu alte cuvinte, folosește de pe acum o parolă sau orice altă formă de autentificare, pentru a fi sigur că doar tu ai acces la el. Poate fi, cum spuneam, o parolă sau îl poți debloca cu amprenta. Nu face, spun specialiștii, greșeala de a folosi deblocarea prin recunoaștere facială pe telefoanele Android, pentru că oricine ți-l poate debloca cu o poză de-a ta.

Ce-i drept, sunt câteva modele de telefoane Pixel de la Google care au un sistem mai bun, similar cam cu ce-ți oferă iPhone cu Face ID. Ca să creezi, așadar, un mecanims de deblocare – mergi în Settings, la secțiunea Security.

Cum te ajută Google

Cum spuneam, Google s-a gândit la situații neplăcute. Dacă te conectezi la un dispozitiv Android cu contul de Google, atunci funcția Find My Device e ce-ți trebuie. De acolo poți monitoriza unde se află telefonul tău, în cazul în care e de negăsit.

Asigură-te că funcția e activă, după cum vezi în imaginea de mai jos – captură de la cNet:

Dacă ai un telefon Samsung, atunci lucrurile sunt la fel de simple și chiar mai eficiente. Pentru că funcțiile oferite de sud-coreeni sunt și mai utile decât ce-ți oferă Google. Urmează pașii de mai jos ca să fii în siguranță:

Trebuie să ții minte și această adresă: android.com/find. Acolo trebuie să intri dacă nu-ți găsești telefonul, dar ai grijă să te loghezi cu același cont de Google pe care l-ai atașat la dispozitiv. Dacă nu poți intra pe un PC, poți folosi orice alt dispozitiv Android pentru a descărca aplicația Find My Device și rezolvi apoi lucrurile de acolo.

Odată ce ai intrat, poți chiar face telefonul să emită un sunet de la distanță. Dacă dispozitivul tău e în mâinile hoțului, atunci el va afla că ai reușit să-l localizezi. Atenție, însă, telefonul trebuie să fie pornit. Altfel, nu-l vei putea monitoriza de la distanță.

Dacă, totuși, nu reușești să dai de telefonul tău, atunci cel mai bine ar fi să te adresezi furnizorului tău telecom, dacă ai un contract valabil cu acesta. Poți ajunge să blochezi definitiv telefonul, astfel încât nimeni să nu-l mai poată folosi.