Te simți în siguranță? Câți dintre angajații din baruri și restaurante sunt vaccinați
Industria HoReCa urmărește să-și revină după un an compromis de pandemia de coronavirus. Așa că face toate eforturile pentru a demonstra că afacerile pot reveni la normal fără riscuri.
Rata de infectare în București și nu numai a început să scadă de câteva zile, motiv pentru care măsurile au fost relaxate în multe zone. În Capitală, spre exemplu, localurile sunt deschise și la interior la capacitate de 30% și ar fi de așteptat ca, în câteva zile, procentul să crească la 50%. Cei din domeniu susțin că au făcut tot posibilul ca să se revină la normla.
Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) arată că aproximativ 8 din 10 angajați din domeniu s-au vaccinat.
Câți dintre angajații din baruri și restaurante sunt vaccinați
Datele prezentate de patronate arată că 80% din cei 32.000 de angajaţi ai companiilor membre sunt vaccinaţi în prezent. Firmele speră ca, în acest context, limitările referitoare la programul restaurantelorşi gradul de ocupare a meselor să dispară de la 1 iunie.
„HORA are ca număr de membri 200 de companii medii şi foarte mari, apreciem că numărul angajaţilor din HORA este în jur de 32.000 de angajaţi. 80% dintre aceştia sunt vaccinaţi astăzi, în urma discuţiilor şi a eforturilor de lămurire pe care le-au făcut proprietarii din industrie”, a declarat marţi Daniel Mischie, preşedinte HORA.
Întrebat câţi angajaţi a pierdut industria de la începutul pandemiei, Mischie afirmă că din cei 200.000 de oameni care lucrează în industrie direct în restaurante, mai lucrează 120.000.
„Pentru 80.000 dintre angajaţi, în situaţia în care se revine la normal, antreprenorii din această industrie fac eforturi şi caută resurse pentru a-i putea readuce înapoi”, a adăugat Mischie.
Rămași pe drumuri
Iar asociaţia HORA a pierdut cam acelaşi procent de angajaţi.
„Solicitarea noastră către Guvern a fost ca, luând în considerare că vaccinul este la liber pentru orice cetăţean, iar coeficientul de infectare este foarte mic, accesul (în restaurant, n.r.) să fie liber pentru orice român. În situaţia în care cei de la INSP vor considera necesar să restricţioneze activităţile, atunci solicitarea noastră a fost ca accesul să fie la liber şi pentru persoanele nevaccinate care vor efectua un test. Distanţarea dintre mese va rămâne probabil în continuare, nu a fost o discuţie în acest sens. De la 1 iunie ar trebui să dispară această situaţie de 30-50% (grad de ocupare a meselor în restaurant, n.r.), limitarea de oră etc. Dar evident că programul nostru are la bază cuvântul prudenţă. Operatorii din HORA sunt foarte prudenţi în ceea ce priveşte relaxarea restricţiilor şi privim cu mare atenţie, având în vedere că dorim să ne ferim de o nouă restricţionare a activităţilor în toamnă”, mai spune reprezentantul HORA.
El afirmă că speră ca cei mai mulţi jucători din domeniu să îşi redeschidă afacerile şi ca statul să îşi respete obligaţiile faţă de această industrie, „în speţă despăgubirile pentru restricţiile la care a fost supusă industria”.
Se ridică restricțiile de la 1 iunie?
După cum spunea premierul Florin Cîțu, restricțiile se vor relaxa de la 1 iunie doar dacă s-au vaccinat cel puțin 5 milioane de persoane.
Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Paul Ene, preferă să fie un pic mai prudent și mai rezervat.
El a declarat nu este posibilă ridicarea totală a restricţiilor de la 1 iunie în condiţiile actuale. Însă acest lucru depinde de cum va evolua pandemia şi numărul de persoane care se vor vaccina. Despre plaje, oficialul spune că distanţarea va rămâne, ea fiind deja reglementată încă din sezonul trecut.
„Cu toţii ne dorim să ridicăm restricţiile cât mai repede, dar acest lucru depinde de cum va evolua pandemia şi singurul mod în care putem scăpa de ea este prin vaccinare. Nu se pot ridica deodată toate restricţiile de la 1 iunie. (…) Distanţarea între cearşafuri şi şezlonguri pe plajă se va păstra, dar sunt destul de convins că se va renunţa la obligativitatea purtării măştii pe plaje sau pe traseele montane. Există şi propuneri pentru redeschiderea piscinelor, inclusiv cele interioare. Sunt mai multe variante şi urmează să vedem care va fi decizia finală. Printre posibilele condiţii pentru redeschiderea piscinelor există variante bazate pe numărul de persoane pe suprafaţă sau acces doar pentru cei care sunt vaccinaţi, testaţi sau imunizaţi, dar aceste lucruri vor depinde foarte mult de propunerile care vor veni în perioada următoare”, a declarat secretarul de stat Paul Ene.