Taxarea zahărului din alimente, o mină de aur pentru buget: de ce nu va ajuta ca oamenii să slăbească

de: Alexandru Puiu
22 02. 2021

Cantitățile masive de zahăr din alimentele de care ne bucurăm în fiecare zi se reflectă într-o problemă majoră de sănătate pentru întreaga populație. Din acest motiv, la fel care în cazul țigărilor, se cochetează cu taxarea zahărului din alimente, cu beneficii semnificative pentru bugetul de stat.

Mai multe țări din Europa au adoptat deja legi care taxează zahărul din alimente, o consecință a numărului mare de studii legat de efectele negative ale acestui ingredient asupra sănătății. Decizia ar putea aduce nu mai puțin de 684 de milioane de euro la bugetul România, în cazul în care Guvernul de la București se gândește să introducă o măsură legislativă similară.

Polonia și Italia sunt cele mai recente țări care au introdus o astfel de măsură, de la 1 ianuarie 2021. Spania, Franța și Ungaria aveau deja o astfel de lege.

”Organizația Mondială a Sănătății încurajează un consum de maxim 5% din zaharuri adăugate. Nu se iau, evident, în considerare cele din lactate sau din fructe. E foarte important ca noi să fim foarte disciplinați ca orar al meselor. Ronțăiala nu trebuie să existe în viața noastră.“, a explicat medicul nutriționist Alin Popescu într-un interviu acordat Aleph News.

Din păcate pentru cei care au o problemă cu kilogramele în plus sau care au, pur și simplu, o afinitate pentru dulciuri, o astfel de măsură nu va descuraja achizițiile. La fel cum accizele la țigări, mesajele sau imaginile agresive de pe pachete nu au descurajat fumatul, situația se va repeta la dulciuri.

În teorie, autoritățile din România au propus în 2019 o lege în acest sens pentru a „promova alegerile sănătoase ale consumatorului”. La acea vreme, însă, Guvernul a promis că nu va majora taxele, iar criticile în acest sens au stopat implementarea deciziei. Pe de altă parte, dacă s-ar materializa vreodată, ar putea aduce anual 684 de milioane de euro la bugetul țării.