Cât de mare e riscul de deces în România: 1,7 milioane de români suferă de diabet zaharat

Cât de mare e riscul de deces în România: 1,7 milioane de români suferă de diabet zaharat
Sursa foto: Natanael Melchor / Unsplash

În România, situația nu este încă sub control și, cel mai probabil, în următoarele zile, vor urma și mai multe decese din cauza noului virus.

La nivel național, șansele ca noul coronavirus să fie fatal sunt destul de mari pentru o bună parte din populație.

Totuși, trebuie să știi că riscul este mai mare pentru unii decât pentru alții. Potrivit Raportuldegardă.ro, există câteva categorii care sunt cele mai expuse riscului de a contracta noul coronavirus, dar și de a ajunge să sufere forme grave ale COVID-19, care pot merge până la decese. Este vorba despre: persoane care suferă de hipertensiune arterială, care suferă de diabet, care au vârste peste 61 de ani și persoane fumătoare.

Potrivit datelor colectate de Raportul de gardă, În România, situația stă cam așa:

  • 7,4 milioane de români suferă de hipertensiune arterială (Societatea Romana de Hipertensiune)
  • 1,7 milioane de români suferă de diabet zaharat (Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice)
  • 6 milioane de români sunt fumători (European Commission)
  • 4,5 milioane de români au vârsta mai mare de 61 de ani (Institutul Național de Statistică)

România are, în prezent, patru decese

Până acum, la noi în țară au murit cinci oameni din cauza COVID-19. Toți fac parte din cel puțin două grupuri de risc identificate de experți.

În total, au decedat trei bărbați internați la Craiova, București, respectiv Iași și o femeie și un bărbat de la Suceava. Toți cei patru făceau parte din grupul de risc. Aveau vârste înaintate: 67, 74, 70 și respectiv 72 și 71 de ani.

De asemenea, toți cei patru aveau și alte afecțiuni preexistente. Bărbatul care a decedat la Craiova suferea de cancer în stadiu terminal, pacientul de la București suferea de o boală cronică preexistentă pentru care se afla în programul de dializă, cel de la Iași avea afecțiuni cronice preexistente (diabet, hipertensiune arterială), femeia care a murit la Suceava avea afecțiuni asociate cronice (diabet, boli cardiovasculare), iar celălalt bărbat din Suceava a fost și el internat anterior în secția de cardiologie. E posibil ca aici să fi intrat contact cu pacienta transferată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.