Țările europene care încurajează natalitatea: câți bani primești să faci copii
În 2017, Polonia se confrunta cu una dintre cele mai mici rate de natalitate din Europa. Din acest motiv, guvernanții au hotărât atunci să lanseze o campanie națională pentru a contracara acest trend demografic îngrijorător și pentru a încuraja natalitatea.
În Polonia, partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) a introdus în 2016 politica „500plus“ prin care mamele primesc 500 de zloţi (111 euro) pe lună pentru fiecare copil, dacă au mai mult de un copil.
În Ungaria, guvernul premierului Viktor Orban a naţionalizat clinicile de fertilitate, a înlesnit accesul la credite generoase pentru cuplurile care promit să aibă un copil în viitorul foarte apropiat şi acordă facilităţi fiscale pe viaţă pentru femeile cu patru sau mai mulţi copii, notează ZF.
Politicile pro-familie şi pro-natalitate din Polonia şi Ungaria, ţări văzute ca oile negre ale Europei în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor sexuale şi democraţia, au o puternică componentă economică.
„În Polonia este greu să nu ai copii“, spune Nicolae, citat de aceeași sursă. El este un român plecat la muncă în Polonia, unde şi-a găsit de lucru în departamentele financiare ale unor mari corporaţii străine. Nicolae, care se apropie de 40 de ani, are doi copii, amândoi polonezi.
Guvernele încurajează natalitatea prin alocații
Datele guvernului polonez arată că peste 2,6 milioane de familii cu aproape patru milioane de copii beneficiază de programul „500plus“ menționat mai sus. În Ungaria, guvernul premierului Viktor Orban a naţionalizat clinicile de fertilitate, a înlesnit accesul la credite generoase pentru cuplurile care promit să aibă un copil în viitorul foarte apropiat şi acordă facilităţi fiscale pe viaţă pentru femeile cu patru sau mai mulţi copii.
Acolo este vorba de „Planul de acţiune pentru protejarea familiei“, un pachet de măsuri implementat începând cu 2019 care are ca scop crearea unei „Ungarii prietenoase cu familia“, după cum o arată bannerele uriaşe care întâmpină călătorii sosiţi pe aeroportul Budapestei. Încurajarea natalităţii vine dintr-o nevoie economică şi socială urgentă. În Polonia, alocaţii pentru copil primeşte orice familie, indiferent dacă partenerii sunt căsătoriţi sau nu sau dacă este vorba de familie cu un singur părinte.
Populaţia Europei de Est nu numai că îmbătrâneşte cel mai rapid, dar suferă şi un ritm mai alert de scădere decât cele din alte părţi ale continentului, arată datele Eurostat. Până în 2050, România, Bulgaria, Slovacia, Polonia şi ţările baltice vor înregistra o creştere a vârstei populaţiilor lor cu cel puţin opt ani, relevă estimările biroului de statistică al Comisiei Europene.
Declinul demografic reflectă nu doar faptul ca natalitatea a scăzut, ci şi migraţia masivă în Occident, unde salariile sunt mai mari, iar condiţiile de muncă şi de viaţă sunt de cele mai multe ori mai bune.
În plus, în Ungaria, arată Bloomberg, populaţia a suferit cel mai puternic declin din mai mult de un secol anul trecut, ţara est-europeană, înregistrând cea mai ridicată rată de mortalitate din lume în timpul pandemiei. Scăderea a fost cea mai ridicată din 1918. Populaţia ţării a scăzut în fiecare an din 1982, ajungând la 9,7 milioane de locuitori la finalul anului trecut.