Natalitatea în Europa, o problemă majoră: lista țărilor a căror populație se va înjumătăți

Natalitatea în Europa, o problemă majoră: lista țărilor a căror populație se va înjumătăți

În timp ce populația din China, India sau Africa Sub-Sahariană continuă să crească, mai multe țări europene au o problemă majoră cu natalitatea.

Un studiu recent publicat de Yahoo News UK și citat de Rador atrage atenția asupra unui trend îngrijorător ce vizează evoluția populației în unele dintre cele mai importante țări europene. Conform experților, până în 2100, populația s-ar putea înjumătăți în 17 țări europene.

Primele pe lista cu probleme grave de natalitate sunt Spania și Italia. Într-o situație aproape la fel de gravă se află însă Polonia și Portugalia. Acestea sunt însă doar câteva țări a căror populație va scădea cu 50% până în 2100, conform raportului publicat în revista medicală The Lancet.

Studiului care a ajuns la această concluzie a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Washington și include previziuni triste pentru un total de 23 de țări din întreaga lume.

„Secolul 21 va vedea o revoluție în istoria civilizației noastre umane. Africa și lumea arabă ne vor modela viitorul, în timp ce Europa și Asia vor suferi o diminuare a influenței lor. Până la sfârșitul secolului, lumea va fi multipolară, puterile dominante fiind India, Nigeria, China și SUA. Va fi cu adevărat o lume nouă, una pentru care ar trebui să ne pregătim de acum”, a explicat Richard Horton, redactor la Lancet.

În mod previzibil, scăderea populației este doar vârful piramidei. Marea problemă ține de consecințele economice ale acestei realități. „Dacă ipotezele utilizate în scenariul nostru de referință vor fi valabile, clasamentul PIB-ului Rusiei și al Braziliei va avea un declin moderat, în timp ce Spania și Italia vor înregistra scăderi substanțiale”, se arată în același document.

În Europa, Spania ar putea înregistra o scădere de la 46 de milioane de persoane în 2017, la 23 de milioane, în timp ce Italia ar putea scădea de la 61 de milioane, la 31 de milioane de locuitori, în același interval de timp. Polonia ar putea scădea de la 38 de milioane la 15 milioane, în timp ce Portugalia se va confrunta cu o scădere de la 11 milioane la 4,6 milioane.

Andorra, Bosnia, Bulgaria, Croația, Grecia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Letonia, Lituania, Moldova și Ucraina sunt celelalte națiuni europene care se vor confrunta cu o scădere la cel puțin jumătate. Excepțiile importante de la regulă sunt Marea Britanie, a cărei populație va crește de la 67 la 71 de milioane și Franța, care va înregistra o creștere mai modestă a numărului de locuitori. Din afara Europei, cele mai afectate de această problemă sunt Japonia și Thailanda.

Citește și: