Țara vecină cu România care a legalizat Bitcoin-ul. E nebunie pe piața crypto din regiune

de: Mădălina Bahrim
11 09. 2021

Parlamentul ucrainean a adoptat o lege care legalizează și reglementează criptomoneda Bitcoin. Înalții oficiali au susținut noul act normativ inedit, cu aproape unanimitate de voturi.

Ucraina este a cincea țară care, în ultima lună și jumătate, a stabilit câteva reguli de bază pentru piața criptomonedelor. Este din ce în ce mai evident faptul că monedele digitale acaparează tot mai mult teren, iar instituțiile oficiale ale lumii nu mai au de ales și trebuie să le reglementeze, sub o formă sau alta, pe măsură ce tot mai mulți oameni le îmbrățișează ca mijloace de plată.

Într-un vot aproape unanim, Parlamentul ucrainean a adoptat o lege care legalizează și reglementează criptomoneda. Proiectul de lege a fost pus în mișcare în 2020 – și se îndreaptă spre biroul președintelui Volodymyr Zelenskyy, spre promulgare. Este doar o formalitate, deci, intrarea în vigoare a măsurilor care ridică cu mult statutul criptomonedei Bitcoin în această țară.

Până acum, criptomonedele se aflau într-o poziție incertă în Ucraina. De exemplu, localnicii au avut voie să cumpere și să schimbe valute virtuale, dar companiile și bursele care tranzacționau crypto erau adesea supravegheate de poliție.

Bitcoin are acum putere, dar nu la fel de multă ca în El Salvador

Spre deosebire de decizia autorităților din El Salvador de a adopta Bitcoin-ul ca mijloc legal de plată, legea criptografică a Ucrainei nu facilitează lansarea Bitcoin-ului ca formă de plată și nu îl pune pe picior de egalitate cu grivna, moneda națională a țării.

Până în 2022, țara intenționează să deschidă piața criptomonedelor pentru întreprinderi și investitori, relatează presa locală.

Îți amintesc faptul că El Salvador a devenit prima țară din lume care a acceptat în mod oficial Bitcoin ca monedă de plată. Autoritățile din El Salvador au adoptat o lege care prevede că e Bitcoin a devenit mijloc legal de plată, alături de dolarul american.

Demnitarii din această țară speră că noua lege va facilita tranzacțiile internaționale, în contextul în care țara are mulți lucrători peste hotare, care trimit bani acasă, dar care se confruntă cu probleme atunci când doresc să facă astfel de operațiuni. Unele dintre cele mai acute probleme sunte legate de durata prea mare în care se efectuează transferurile către familia rămasă în țară, spun oficialii din El Salvador.

Această lege e deosebit de importantă în El Salvador, dacă ținem cont de faptul că banii trimiși în țară de cetățenii plecați în afară reprezintă aproximativ 20% din Produsul Intern Brut al țării.