Bitcoin, îngropat de dezastrul din El Salvador: nu se aștepta nimeni la asta

Bitcoin, îngropat de dezastrul din El Salvador: nu se aștepta nimeni la asta

El Salvador va intra în istorie ca fiind prima țară din lume care a adoptat o criptomonedă ca monedă națională. Începând de ieri, poți folosi Bitcoin să-ți cumperi pâine, de exemplu. Gestul autorităților din teritoriu s-a reflectat într-un dezastru semnificativ.

Criptomonedele nu au fost inventate pentru a fi introduse în circulație ca monedă națională. Scopul lor a fost de digitaliza niște sume de bani și a facilita un grad sporit de securitatea a tranzacțiilor. Pentru o perioadă foarte lungă de timp, au fost moneda preferată a răufăcătorilor cibernetici, pentru că este foarte dificil să identifici proprietarul. Autoritățile din El Salvador au fost însă de părere că Bitcoin este suficient de stabil și ușor de înțeles încât să poată deveni moneda națională a țării din America Centrală.

Ce s-a întâmplat după ce Bitcoin a devenit monedă națională

El Salvador a fost răvășit ieri de protestatari furioși și cauciucuri arse, pe lângă probleme tehnice și întârzieri la procesarea tranzacțiilor. Aceasta a fost doar prima zi în care țara din America Centrală a introdus ca monedă națională ”bătrânul” Bitcoin. Partea și mai tristă este însă că dezastrul din El Salvador s-a reflectat într-o scădere globală a prețului pentru criptomonede.

Imediat după, acțiunile firmelor legate de tehnologia  blockchain au scăzut, de asemenea, pe măsură ce titlurile criptografice au fost afectate de întreruperile de funcționare ale platformelor de tranzacționare, scrie News.ro. Dincolo de asta, însă, situația a devenit atât de volatilă în El Salvador încât guvernul a fost nevoit să deconecteze temporar un portofel digital, pentru a face față cererii.

Investitorii în Bitcoin au pierdut o avere ieri. Cea mai valoroasă și mai cunoscută criptomonedă din lume, a scăzut cu peste 17% la 43.000 de dolari, înainte de a reduce unele pierderi pentru a fi tranzacționată în declin cu 9,20%, la 47.140,27 dolari. Ca referință, cu o zi înainte, Bitcoin se bucura de cea mai ridicată valoare de tranzacționare din ultima jumătate de an, 52.948 de dolari. Ether, de asemenea, s-a dus în cap cu aproximativ 12%. Platformele majore de criptomonede Coinbase Global și Kraken au anunțat că s-au confruntat cu întârzieri în unele tranzacții efectuate pe platformele lor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: