Statutul dolarului, în pericol? Cum au reușit chinezii să ia fața americanilor într-un domeniu cheie

de: Ciprian Ioana
26 07. 2021

America e prima economie a lumii, dar China vine extrem de tare din spate. Cea mai recentă reușită a Beijingului spune multe.

Într-o eră puternic digitalizată, e nevoie ca și banii să fie la fel. E un capitol la care China stă extrem de bine și chiar a reușit să ia fața Statelor Unite. Analiștii citați de CNBC cred că statul asiatic este înaintea SUA în privinţa banilor digitali.

E o problemă pentru că, în primul rând, se pune în pericol statutul dolarului ca monedă folosită ca rezervă valutară.

China a luat fața SUA

Aproape 80 de ţări – inclusiv China şi SUA – sunt în curs de dezvoltare a unei monede digitale a băncii centrale (CBDC). Acestea sunt o formă de bani reglementată, dar care există doar online. Nu trebuie să faci confuzie cu criptomonedele, care reprezintă cu totul altceva.

Banii digitali au în spate politicile monetare și mersul economiei reale.

E un capitol la care Beijingul s-a dus departe. China şi-a lansat deja yuanul digital, care este disponibil pentru mai mult de un milion de cetăţeni chinezi, în timp ce SUA sunt încă concentrate în mare parte pe cercetare.

Cele două grupuri însărcinate cu această cercetare în SUA, Digital Currency Initiative, a MIT, şi Federal Reserve Bank of Boston analizează cum ar putea arăta o monedă digitală pentru americani. Confidenţialitatea este o preocupare majoră, astfel încât cercetătorii şi analiştii observă lansarea digitală a yuanilor din China.

”Cred că, dacă va exista un dolar digital, confidenţialitatea va fi o parte foarte, foarte importantă a acestui lucru. Statele Unite sunt destul de diferite de China”, a spus Neha Narula, directorul Digital Currency Initiative, a MIT Media Lab.

De ce bat americanii pasul pe loc

O altă preocupare este accesul.

Potrivit Centrului de Cercetare Pew, 7% dintre americani spun că nu folosesc internetul. Pentru americanii afroamericani, acest procent creşte la 9%, iar pentru americanii cu vârsta peste 65 de ani, aceasta creşte la 25%.

Americanii cu dizabilităţi au o probabilitate de aproximativ trei ori mai mare decât cei fără dizabilităţi să spună că nu intră niciodată online. Aceasta face parte din cercetările MIT.

”Cea mai mare parte a muncii pe care o desfăşurăm presupune că CBDC va coexista cu banii fizici şi că utilizatorii vor putea folosi în continuare bani fizici dacă vor dori,” a spus Narula.

Ideea unei CBDC în SUA vizează, în parte, asigurarea faptului că dolarul rămâne liderul monetar în economia mondială.

”Statele Unite nu ar trebui să se bazeze pe actuala conducere în acest domeniu. Ar trebui să promoveze şi să dezvolte o strategie clară pentru a rămâne foarte puternice şi pentru a profita de puterea dolarului „, a declarat Darrell Duffie, profesor de finanţe la Universitatea Stanford Graduate School of Business.

Alţii văd yuanul digital ca insidios.

”Yuanul digital este cea mai mare ameninţare pentru Occident cu care ne-am confruntat în ultimii 30, 40 de ani. Permite Chinei să-şi introducă ghearele în toată lumea din Occident şi le permite să îşi exporte autoritarismul digital ”, a spus Kyle Bass de la Hayman Capital Management.