Sporurile din Sănătate și Justiție, aproape cât salariul: ce se întâmplă cu acești bani, conform ministrului

de: Alexandru Puiu
18 02. 2021

Ministrul Raluca Turcan și-a petrecut ultimele săptămâni pentru a atrage atenția asupra sporurilor fabuloase de care se bucură salariați bugetari din România. Acum, a decis să le pună în altă lumină.

Sporurile bugetarilor reprezintă pensiile speciale ale anului 2021, în sensul că sunt fabuloase și nu pleacă nicăieri. Dacă ai fi făcut orice să ajungi într-o poziție care se reflectă într-o pensie specială la nivel de carieră, acum ar fi bine să lucrezi la stat pentru sporuri absurde, precum cel de calculator. Așa salariul tău care era oricum foarte generos, s-ar putea dubla.

Cel puțin aceasta este concluzia la care ajungi după cel mai recent set de declarații al ministrului Muncii și Protecției Sociale. Într-o intervenție la Antena 3, Raluca Turcan a atras atenția asupra faptului că nu mai puțin de 85% este nivelul sporurilor pentru angajații din Sănătate și Justiție.

În acest condiții, Turcan a promis că vor fi reevaluate niște sporuri, precum cel de calculator, suprasolicitare neuropsihică sau de condiții periculoase.

„Per totalul cheltuieli salariale, în momentul de față, nivelul este de 13% din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult. Însă sunt categorii ocupaționale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Atunci, rolul nostru e să ne uităm la ce raportare se face pentru salariile în plată. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate și în sistemul de justiție. Acolo, sunt de regulă aceste sporuri de 85%. De aceea, nu putem să le tratăm cu ușurință, pentru că vorbim de sporuri care completează veniturile celor din sistemul de sănătate, care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei”, spune la Antena 3 Raluca Turcan.

Fără a accepta neapărat că este imposibilă diminuarea sau eliminarea lor în condiții constituționale, Turcan s-a rezumat la a afirma că este nevoie de ”foarte multă precauție și înțelepciune” pentru a umbla la ele.

În același context, Raluca Turcan a dat și exemple de sporuri care ar trebui reevaluate, printre care sporul de calculator, o subcategorie care „nu-și are rostul”, sporul de condiții periculoase, sporul de confidențialitate, sporul de risc la suprasolicitare neuropsihică, pe care îl încasează, de exemplu, magistrații.